Багато людей просто обожнюють збирати гриби, тому з настанням сезону «тихого полювання» величезна кількість грибників спрямовується в ліс за здобиччю. Існує маса різновидів грибів, але мимо такого «лісового жителя», як підберезник, не пройде жоден грибник. Підберезник - яскравий представник змішаних лісів і березових гаїв. Це світлолюбні гриби, тому вони переважно ростуть уздовж ярів, на галявинах і лісових галявинах.
У деяких регіонах місцеві жителі спеціально йдуть до лісу, щоб набрати повне козуб Обабко, черноголовіков, колосовики. Під цими народними назвами і ховається гриб підберезник, рецепти і властивості якого цікаві багатьом любителям природи. Цей благородний мешканець лісу відноситься до їстівним грибам другої категорії. Фарби створила його природи виключно різноманітні. Найбільш поширеним є підберезник звичайний, але також зустрічаються рожевий, чорний, болотний, сірий, шаховий гриб. За своїми смаковими якостями всі різновиди підберезників практично не відрізняються один від одного.
Підберезник звичайний представляє сімейство губчастих грибів, з характерною щільною опуклою капелюшком бежевого або бархатисто-коричневого кольору. Ніжка гриба неяскравого сіруватого відтінку, луската, внизу трохи потовщена. Взагалі, це міцний, добре помітний гриб, який можна побачити здалеку.
Крім чудового смаку підберезники, цей гриб ще й дуже корисний. У його м'якоті містяться харчові волокна, легкозасвоюваний білок, жирні кислоти, дисахариди, моносахариди. Підберезник надзвичайно багатий тіаміном, ніацином, рибофлавіном (вітамінами групи В), до його складу входять вітамін Е, аскорбінова кислота, калій, кальцій, магній, натрій. Цей гриб багатий такими амінокислотами, як аргінін, глутамін, лейцин, тирозин. Підберезник - цілком відповідний до вживання гриб для хворих на цукровий діабет, а також для людей, бажаючих схуднути. Про це свідчить низька калорійність даного представника грибного сімейства, яка складає всього 20 кілокалорій на 100 грамів ваги.
Звичайно, з грибного аромату подберезовик поступається Боровик, але за смаковими якостями нітрохи не гірше. Тільки слід враховувати, що м'якоть цього «лісового жителя» трохи темніє при варінні на відміну від білого гриба. Підберезник солять, маринують, смажать, варять, сушать. Готувати гриби можна без попереднього відварювання. А якщо його висушити і ретельно розтерти, то можна використовувати як чудової приправи для соусів і підлив. Причому, в сушених підберезниках білка більше, ніж у боровиках.
Найбільш яскраво розкривається смак підберезники, якщо його приготувати в сметані. Ніжна кисломолочна середу додає особливу пікантність цієї страви. Взагалі гриби, приготовані в сметанному соусі - фірмове блюдо наших предків. Саме на його основі французи згодом придумали свій знаменитий жюльєн.
Готувати підберезники в сметані дуже просто. Гриби необхідно ретельно промити, нарізати невеликими шматочками. Потім викласти їх на розігріту сковорідку, обсмажити до золотистої скоринки і повного випаровування присутньої в них вологи. Після цього в сковорідку додають нарізану півкільцями ріпчасту цибулю. Посоливши, смажать до тих пір, поки цибуля не стане м'яким. У сметану додати трохи борошна, спеції, дрібку солі, гарненько збити. Смажені підберезники з цибулею залити сметаною і залишити на повільному вогні, постійно помішуючи, поки блюдо не стане густої консистенції.
Деякі вважають за краще інший варіант приготування цієї страви. Гриби поміщають у вогнетривкий ємність, розрівнюють, солять, перчать, зверху викладають шар сметани з додаванням борошна і ставлять запікатися в не дуже спекотну духовку приблизно на чверть години. Страву подають гарячим.
Суп з підберезників за смаком і кількості корисних речовин практично не поступається і супу з боровиків. Варити такий суп не складно, і у кожної господині є свій секрет. Суп з підберезників варять на воді або м'ясному бульйоні, з рисом, перловкою або домашньою локшиною.
Рецепт супу простий: відварити гриби, знімаючи піну, потім в суп додати коріння - цибуля, морква, картопля. При бажанні цибулю і моркву можна пасерувати. Перед кінцем варіння додати зелень. Перед подачею на стіл, заправити сметаною. Якщо суп варити з рисом, то рис кладеться в суп разом з картоплею. Перловку необхідно відварити попередньо, і вже готову додати в суп. Якщо варити суп з домашньою локшиною, то локшину кладуть суп за 5 хвилин до готовності.
Корисне і смачне блюдо на сніданок - омлет з підберезників. Готувати його потрібно так - попередньо відварені і порізані підберезники викласти на гарячу сковороду, посолити і 5 хвилин смажити на вершковому або рослинному маслі. Залити збитими яйцями, посипати тертим сиром (при бажанні) і зеленню. Довести до готовності. Подавати з грінками.
Закінчуючи розгляд гриба підберезники, рецепти і властивості цього лісового мешканця, не можна не відзначити такі улюблені багатьма страви з його участю, як смажена картопля, грибний борщ або щі, пиріжки. Улюблені багатьма і мариновані підберезники. Як правило, у кожної господині є свій власний рецепт приготування підберезників. смачного!
Коментарі
Дописати коментар