Барбара Бронсон Грей
Нове дослідження припускає, що точно так само, як запах свіжозвареного кави здатний змусити людину налити собі чашку цього ароматного напою, один лише смак пива може активізувати певні центри головного мозку і викликати прагнення випити ще.
Дослідники виявили, що сенсорні сигнали, пов'язані з вживанням спиртного, стимулювали певні ділянки мозку і викликали тягу до алкоголю. Вони пропонували випробовуваним випити невелику кількість того пива, яке вони вживали найчастіше, і це викликало у них бажання випити ще. З'ясувалося, що така реакція виникала внаслідок спровокованого викиду допаміну - нейромедіатора, що виробляється мозком у відповідь на відчуття задоволення. Дослідження також показало, що у тих випробовуваних, найближчі родичі яких були алкоголіками, допамін вироблявся значно інтенсивніше.
«Це - перша демонстрація того, що один лише смак алкоголю без скільки-небудь значного його вживання здатний стимулювати мозок людини, залежного від алкогольних асоціацій, індукувати відповідь викид допаміну», - повідомив автор дослідження Девід Карека, професор Медичного Університету Індіани (США).
Мета дослідження, результати якого були опубліковані в журналі «Neuropsychopharmacology» («Нейропсіхофармакологія»), - перевірити деякі висновки, зроблені в ході більш ранніх експериментів на тваринах, щоб краще зрозуміти, що ж відбувається в людському мозку після вживання спиртного. Карека сказав: «У нас є 20-річний досвід перевірки впливу алкоголю на щурів і мишей. Дослідження показують, що у тварин, схильних до алкоголю, нейротрансмітери функціонують дещо по-іншому, ніж у решти ».
Карека сказав, що дане дослідження відкриває нові шляхи для зниження залежності від алкоголю. «Ці експерименти дуже переконливо доводять, що існують генетичні фактори, що змінюють хімію мозку і здатні виступати в якості факторів ризику алкогольної залежності», - пояснив він.
Для вивчення були відібрані 49 чоловіків, що володіли хорошим фізичним і психічним здоров'ям, середній вік яких становив 25 років. Всі вони були правшами. Кожному з них було проведено два сканування мозку. У жодного з учасників не було проблем з вживанням тютюну і важких наркотиків. У той же час всі вони були великими любителями пива (але не інших алкогольних напоїв). Жінки не були включені в дослідження з тієї причини, що серед них не вдалося знайти потенційних учасників, які воліли пиво і відповідали іншим необхідним критеріям.
«Праворуких була необхідною умовою, оскільки у ліворуких людей (лівш) мозок працює трохи по-іншому, а нам потрібна була повна впевненість у тому, що будь-які відмінності між випробуваними не вплинуть на результати дослідження», - пояснив Карека. - «При цьому дані про етнічну приналежність, соціальному та економічному становищі випробовуваних не враховувалися».
Під час дегустації учасникам давали випити суміш 15 мл пива і невеликої кількості алкоголю, що не достатнього для того, щоб викликати фармакологічний ефект. Дослідники виявили, що смак пива значно посилював бажання людини випити, а сканування показало, що алкоголь індукував вивільнення дофаміну в стриатуме (стриатум - анатомічна структура кінцевого мозку, т. Зв. «Смугасте тіло»). Асоціація, що супроводжувалася вивільненням дофаміну, була найбільшою у тих учасників, батьки, брати і сестри яких були алкоголіками.
«Вивчення сімейної історії алкоголізму є одним з кращих способів оцінки генетичного ризику», - пояснив Карека. - «Алкоголізм - це не просто аутосомно-домінантний генетичний механізм. Якщо захворювання є аутосомно-домінантним, це означає, що для його спадкової передачі достатньо всього лише одного аномального гена, отриманого від одного з батьків. Ймовірно, існує багато інших генів, які привертають людей до алкоголізму, причому діють вони зовсім іншими шляхами ».
Доктор Скотт Краковер, директор Медичного центру амбулаторного лікування (Мінеола, штат Нью-Йорк), вважає, що проведене дослідження має велике значення. «Це - один з перших етапів дослідження, призначення якого - визначити, чи може впливати на поведінку один лише смак», - сказав він. - «Люди, схильні до алкоголізму, не раз говорили мені, що в їхньому випадку про вживання спиртного не може бути й мови, оскільки прийом будь-якого, навіть самої незначної кількості алкоголю відразу ж змушує їх пити ще і ще», - додав професор Краковер.
«Результати дослідження можуть радикально змінити деякі медичні рекомендації щодо схильних до алкоголізму пацієнтів. Якщо лікар буде знати, що один лише смак спиртного негайно приведе до експоненціального зростання споживання алкогольних напоїв, він неодмінно включить алкоголю червоне світло, причому, швидше за все, назавжди », - сказав Краковер. - «Що ж стосується нас самих, то відносно таких пацієнтів ми наполягаємо на повному утриманні від спиртного. В іншому випадку людина, в сімейної історії якого фігурує алкоголізм, вступає на слизький і надзвичайно небезпечний шлях ».
Barbara Bronson Gray, Health News
Коментарі
Дописати коментар