Про кавказької кухні прийнято багато і зі смаком міркувати. Особливо люблять подібні міркування сучасні чоловіки, що живуть в мегаполісах. Мовляв, не кухня, а суцільні задоволення: смажене м'ясо, жирний плов, гострі соуси, вино, чача ... І адже при такій «дієті» горяни примудряються доживати до глибокої старості, зберігаючи міцне здоров'я і ясність розуму!
На перший погляд, дійсно є чому позаздрити. Але чи все так просто?
Феномен кавказького довголіття
На жаль, сліпо копіювати кулінарні (та й будь-які інші) традиції якогось окремого народу - провальна затія. Тим більше, що справа не тільки в їжі. Секрет кавказького довголіття лежить у дещо іншій площині і являє собою сукупність факторів, які нерозривно пов'язані між собою.
Давайте ненадовго абстрагуємося від гастрономії, забудемо про м'ясо і вино - і спробуємо для початку розібратися в хитросплетіннях загадкової кавказької душі.
Традиції
Це перше, що кидається в очі. Багатонаціональний Кавказ свято шанує традиції своїх предків: звичаї, що проростають корінням у глибину віків, старовинні рецепти, непорушний зв'язок поколінь. Старості, як і свого походження, не прийнято соромитися, як не прийнято і балувати дітей, дозволяти їм все, а потім страшенно страждати від наслідків усього цього.
Мабуть, дбайливе, уважне і шанобливе ставлення до свого минулого і теперішнього - основна національна риса горян. Саме завдяки їй у народів Кавказу виробилися такі похвальні якості, як стриманість і помірність у всьому, що стосується культури та побуту.
Все добре в міру
Всім відоме кавказька гостинність - це одна сторона медалі. Друга, на яку рідко хто з необізнаних звертає увагу - вміння задовольнятися малим в умовах кулінарно-алкогольного достатку. Дійсно дуже хлібосольні і щедрі, готові запропонувати гостю «кращий шматок», у повсякденному житті горяни досить аскетичні, воліють просту, невитіювату їжу: м'ясо
, Овочі, спеції, зелень. Причому недоліку в домашніх продуктах жителі гірських районів зазвичай не відчувають - на зелених схилах Приельбрусся пасуться огрядні отари овець, родюча земля дарує багаті врожаї овочів і фруктів.Із задоволенням їдять на Кавказі також домашні сири, випічку і десерти (наприклад, пахлаву, Чурчхелла), але все це готується з екологічно чистих продуктів і вживається, прямо скажемо, без фанатизму.
Скромність - сестра таланту
Познайомившись ближче з багатьма стравами кавказької кухні, починаєш розуміти, що даний чарівність її - в дрібних деталях, які навіть непомітні на перший погляд. Наприклад, ткемалі (гострий соус з дикоростучої сливи або аличі) надає дивовижний смак м'ясних і рибних страв. Вигляд у соусу абсолютно непоказний, та й склад - нічого особливого. Однак ті, хто одного разу його спробував (тільки справжній, правильно приготований в домашніх умовах, а не магазинну кислятину), ніколи вже не зможуть забути цей гострий кисло-солодкий смак. А ще на Кавказі готують смачні страви з найпростіших продуктів.
Взяти хоча б хаш. Хто б міг подумати, що з яловичих або баранячих ніжок, субпродуктів, ниркового сала, часнику і спецій можна створити справжній кулінарний шедевр! І так у всьому - делікатеси (за винятком форелі, яка водиться в гірських річках) в кавказької кухні використовуються вкрай рідко. Зате звичайні інгредієнти постають у найнесподіваніших ракурсах.
Найвідоміші страви кавказької кухні
Незважаючи на незвичні назви та можливі труднощі з придбанням автентичних інгредієнтів (наприклад, купити хорошу або хоч якусь баранину в наших краях - та ще задача), обов'язково потрібно хоча б раз у житті приготувати, і само собою, покуштувати:
- долму - голубці з баранячого або яловичого фаршу з рисом, загорнуті у виноградне листя;
- солянку по-грузинськи (це не суп, а яловичина в густому томатному соусі з додаванням вина);
- хінгалш - чеченські коржі з гарбузовою начинкою;
- хачапурі по-аджарський - смачні «човники» з солоного тіста з будь-якою начинкою: сиром, рибою, квасолею, м'ясним фаршем;
- осетинські пироги з сиром і зеленню;
- самсу - трикутні листкові пиріжки з м'ясною начинкою.
Список можна до нескінченності продовжувати. Спробуйте скласти свій список улюблених страв кавказької кухні. Це захоплююче і для здоров'я корисно - звичайно, якщо готувати з екологічно чистих продуктів.
Будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар