Перейти до основного вмісту

Вплив Кавказької Кухні на Здоров'я, Особливості Характеру

 Вплив Кавказької Кухні на Здоров'я, Особливості Характеру

Про кавказької кухні прийнято багато і зі смаком міркувати. Особливо люблять подібні міркування сучасні чоловіки, що живуть в мегаполісах. Мовляв, не кухня, а суцільні задоволення: смажене м'ясо, жирний плов, гострі соуси, вино, чача ... І адже при такій «дієті» горяни примудряються доживати до глибокої старості, зберігаючи міцне здоров'я і ясність розуму!

На перший погляд, дійсно є чому позаздрити. Але чи все так просто?

Феномен кавказького довголіття

На жаль, сліпо копіювати кулінарні (та й будь-які інші) традиції якогось окремого народу - провальна затія. Тим більше, що справа не тільки в їжі. Секрет кавказького довголіття лежить у дещо іншій площині і являє собою сукупність факторів, які нерозривно пов'язані між собою.

Давайте ненадовго абстрагуємося від гастрономії, забудемо про м'ясо і вино - і спробуємо для початку розібратися в хитросплетіннях загадкової кавказької душі.

Традиції

Це перше, що кидається в очі. Багатонаціональний Кавказ свято шанує традиції своїх предків: звичаї, що проростають корінням у глибину віків, старовинні рецепти, непорушний зв'язок поколінь. Старості, як і свого походження, не прийнято соромитися, як не прийнято і балувати дітей, дозволяти їм все, а потім страшенно страждати від наслідків усього цього.

Мабуть, дбайливе, уважне і шанобливе ставлення до свого минулого і теперішнього - основна національна риса горян. Саме завдяки їй у народів Кавказу виробилися такі похвальні якості, як стриманість і помірність у всьому, що стосується культури та побуту.

Все добре в міру

Всім відоме кавказька гостинність - це одна сторона медалі. Друга, на яку рідко хто з необізнаних звертає увагу - вміння задовольнятися малим в умовах кулінарно-алкогольного достатку. Дійсно дуже хлібосольні і щедрі, готові запропонувати гостю «кращий шматок», у повсякденному житті горяни досить аскетичні, воліють просту, невитіювату їжу: м'ясо

, Овочі, спеції, зелень. Причому недоліку в домашніх продуктах жителі гірських районів зазвичай не відчувають - на зелених схилах Приельбрусся пасуться огрядні отари овець, родюча земля дарує багаті врожаї овочів і фруктів.

Із задоволенням їдять на Кавказі також домашні сири, випічку і десерти (наприклад, пахлаву, Чурчхелла), але все це готується з екологічно чистих продуктів і вживається, прямо скажемо, без фанатизму.

Скромність - сестра таланту

Познайомившись ближче з багатьма стравами кавказької кухні, починаєш розуміти, що даний чарівність її - в дрібних деталях, які навіть непомітні на перший погляд. Наприклад, ткемалі (гострий соус з дикоростучої сливи або аличі) надає дивовижний смак м'ясних і рибних страв. Вигляд у соусу абсолютно непоказний, та й склад - нічого особливого. Однак ті, хто одного разу його спробував (тільки справжній, правильно приготований в домашніх умовах, а не магазинну кислятину), ніколи вже не зможуть забути цей гострий кисло-солодкий смак. А ще на Кавказі готують смачні страви з найпростіших продуктів.

Взяти хоча б хаш. Хто б міг подумати, що з яловичих або баранячих ніжок, субпродуктів, ниркового сала, часнику і спецій можна створити справжній кулінарний шедевр! І так у всьому - делікатеси (за винятком форелі, яка водиться в гірських річках) в кавказької кухні використовуються вкрай рідко. Зате звичайні інгредієнти постають у найнесподіваніших ракурсах.

Найвідоміші страви кавказької кухні

Незважаючи на незвичні назви та можливі труднощі з придбанням автентичних інгредієнтів (наприклад, купити хорошу або хоч якусь баранину в наших краях - та ще задача), обов'язково потрібно хоча б раз у житті приготувати, і само собою, покуштувати:

  • долму - голубці з баранячого або яловичого фаршу з рисом, загорнуті у виноградне листя;
  • солянку по-грузинськи (це не суп, а яловичина в густому томатному соусі з додаванням вина);
  • хінгалш - чеченські коржі з гарбузовою начинкою;
  • хачапурі по-аджарський - смачні «човники» з солоного тіста з будь-якою начинкою: сиром, рибою, квасолею, м'ясним фаршем;
  • осетинські пироги з сиром і зеленню;
  • самсу - трикутні листкові пиріжки з м'ясною начинкою.

Список можна до нескінченності продовжувати. Спробуйте скласти свій список улюблених страв кавказької кухні. Це захоплююче і для здоров'я корисно - звичайно, якщо готувати з екологічно чистих продуктів.

Будьте здорові!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

До чого сниться Секс - Значення Сексуальних Сновидений

За статистикою більше 15% чоловічих і не 7% жіночих снів присвячені темі сексу. Причому, беруть участь в сексі уві сні 93% чоловіків і понад 68% жінок. Але про що ж може говорити такий сон? Багато знаходять цьому одне єдине пояснення, заспокоюючи себе тим, що секс сниться людині, у якої давно не було інтимної близькості. Частково це так, але якщо припустити, що це сон віщий і про щось попереджає людину? Найпростіший спосіб дізнатися, до чого сниться секс - заглянути в сонник. Коли уві сні ви займаєтеся коханням зі своїм партнером і при цьому отримуєте задоволення, то в реальних відносинах у вас повне благополуччя. А от якщо вам неприємно - варто побоюватися проблем морально-етичного плану. Сон в цьому випадку якраз і відображає ваші переживання з цього приводу. Якщо володар сну займає в сексі активну роль - це явно говорить про правильність обраного шляху і впевненості в своїх силах. Пасивна ж роль у сексі посилає сигнал про те, що необхідно економити сили для дуже важливого ривка, ...

Гриб Підберезовик - Рецепти, Властивості і Як Готувати

Багато людей просто обожнюють збирати гриби, тому з настанням сезону «тихого полювання» величезна кількість грибників спрямовується в ліс за здобиччю. Існує маса різновидів грибів, але мимо такого «лісового жителя», як підберезник, не пройде жоден грибник. Підберезник - яскравий представник змішаних лісів і березових гаїв. Це світлолюбні гриби, тому вони переважно ростуть уздовж ярів, на галявинах і лісових галявинах. У деяких регіонах місцеві жителі спеціально йдуть до лісу, щоб набрати повне козуб Обабко, черноголовіков, колосовики. Під цими народними назвами і ховається гриб підберезник, рецепти і властивості якого цікаві багатьом любителям природи. Цей благородний мешканець лісу відноситься до їстівним грибам другої категорії. Фарби створила його природи виключно різноманітні. Найбільш поширеним є підберезник звичайний, але також зустрічаються рожевий, чорний, болотний, сірий, шаховий гриб. За своїми смаковими якостями всі різновиди підберезників практично не відрізняються один ...

Що Дати Дитині При Блювоті

Блювотний рефлекс - вкрай неприємний стан, який у дитини може виникнути з різних причин. Інфекційні захворювання, отруєння, заколисування, перегрів або переїдання - кожне з цих станів може стати причиною блювоти. Щоб надати посильну допомогу дитині, дорослі повинні запам'ятати, що дати дитині при блювоті. Причини блювоти у дитини Сучасна фармакологія розробила чимало препаратів від блювоти які підходять дітям, проте, перш ніж давати ті або інші ліки, необхідно з'ясувати причину блювоти. Якщо блювотний рефлекс з'явився після скарги дитини на головний біль, цілком можливо мало місце струс головного мозку .  У цьому випадку найбільш правильним рішенням буде викликати швидку допомогу .  Саме блювота є першим сигналом, що говорить про наявний харчовому отруєнні .  У цьому випадку організм намагається позбутися від токсинів, а значить такий блювоті перешкоджати не варто .  Якщо крихту до цього мучила сильна нудота, як правило після першого випорожнення шлунка вона прох...