Пальмова олія - найбагатше джерело каротиноїдів, токоферолів, убихинона, всі вони являють собою сильний антиоксидант, що надзвичайно цінно для організму людини. Позитивний вплив каротиноїдів для шкіри і ослабленого волосся встановлено давно. Саме тому пальмова олія успішно використовують протягом багатьох років відомі косметичні фірми. Провітамін А ефективно забезпечує діяльність аналізатора зору, його участь у виробленні зорового пігменту сітківки ока представляє особливу цінність. Збільшенню м'язового обсягу сприяють токофероли. Справедливо встановлено, що значний недолік токоферолів негативно позначається на статевої функції.
Насичені жирні кислоти, зокрема пальмітинова кислота, сприяє значному підвищенню рівня холестерину в крові, провокуючи виникнення серйозних і небезпечних захворювань, таких як тромбоз судин, атеросклероз, інші захворювання серцево-судинної системи. Але, говорячи про недоліки пальмового масла, справедливості заради слід зазначити, що воно на сьогоднішній день залишається єдиним продуктом, отриманим з рослини, не підданому генної модифікації, а це погодьтеся, немаловажний факт сучасне життя людини.
Спори вчених і медиків про користь і шкоду пальмового масла ще довгий час не вщухнуть, внаслідок неоднозначності даного продукту. Технологічні та поживні властивості пальмового масла спільно з порівняно невисокою його ціною народжують попит на дану продукцію. У продаж вони надходять у рафінованому і нерафінованій вигляді. Латинська Америка виробляє третій вид пальмового масла, виробленого як гібрид африканських і американських пальм. Використання пальмового масла в продуктах харчування викликають нескінченні суперечки. Звинувачення полягають у надзвичайно великій дозі насичених жирних кислот, противники застосування пальмового масла в харчових продуктах порівнюють його зі свинячим салом, але даний продукт не містить атероген. Основний жирною кислотою, що входить до складу пальмової олії, є олеїнова кислота, це повністю засвоюється ненасичена жирна кислота.
Виробники кондитерських виробів стверджують, що це масло просто незамінний інгредієнт для їхньої продукції, призначених для тривалого зберігання. Дієтологи абсолютно справедливо наполягають на мінімальній користь цього масла для організму людини. Пальмова олія використовується для виробництва маргарину, замінників натурального вершкового масла, входить до складу згущеного молока, сухариків, крекерів.
Як і будь дргуом продукт, пальмова олія має свою користь і шкода, але кожна людина сама повинна піклуватися про своє здоров'я вибираючи більш здорові альтернативи. Адже кажуть, що дорожче здоров'я тільки лікування. Вживаючи в їжу синтетичні вітаміни, люди ризикують отримати передозування. Альтернативою служать натуральні каротиноїди (провітамін А), передозування ними неможлива. Червона пальмова олія найбагатше джерело каратиноидов, його в ньому більше, ніж у моркві в 15 разів і більше, ніж в помідорах в 50 разів.
Коментарі
Дописати коментар