Стадії росту копрінуси
Чутка про неїстівності гнойовика виник не випадково . Справа в тому, що це гриб-скороспелка, а значить їстівний він всього кілька годин, з того моменту як проклюнеться . Щоб зрозуміти це, треба поглянути на стадії росту гнойовика . Так, на першій стадії із землі прокльовується маленький білий кулька . На другій стадії гриб різко витягується вгору, у нього з'являється тонка довга ніжка і колокольчікообразная капелюшок, усіяна зверху дрібними лусочками . На третій стадії капелюшок гриба стрімко темніє і опадає, набуваючи вигляду кашки . Навозник стає неїстівний . Тобто для вживання в їжу гриб годиться лише на перших двох стадіях . Більше того, зібравши врожай цих грибочків, їх потрібно дуже швидко почистити, промити і відварити, адже копрінус дуже швидко втрачає зовнішній вигляд, перетворюючись на кашу . Вживають в їжу ці гриби у вареному, смаженому або маринованому вигляді . Зростає цей гриб з весни і до самих холодів, проте найрясніше плодоносить гнойовик саме восени .
Корисні властивості гнойовика
Напевно більшість грибників не приділяли б увагу цьому непоказному на вигляд грибочки, якби не одна обставина. Справа в тому, що копрінус з незапам'ятних часів був помічником людини в боротьбі з таким поширеним захворюванням, як пияцтво. Причому навіть сучасні лікарі відзначають потужне і навіть жорстоке дію цього грибочка. Навозник офіційно визнаний медициною і нерідко виступає основою ліків, покликаних боротися з алкогольною залежністю.
Відомо, що побороти пристрасть до «зеленого змія» дуже важко, а часом і неможливо, адже крім фізичної залежності у алкоголіка існує і більш сильна - психологічна . А тому сподіватися на те, що залежна від алкоголю людина сама раз і назавжди відмовиться від своєї пристрасті, не доводиться . У цьому випадку на виручку приходить гриб гнойовик, дія якого заснована на присутньому в ньому потужному токсичному речовині . Дана речовина окисляє знаходиться в крові спирт, провокуючи ознаки отруєння . Як стверджують знаючі люди, здоровій людині гнойовик шкоди не принесе . Але якщо поласувати грибочком і через деякий час вжити алкоголь, людини очікують найнеприємніші наслідки: обличчя його червоніє, тіло покривається фіолетовими плямами, з'являється жар і частішає серцебиття . Людини починає мучити сильна спрага, з'являється нудота, що переходить в блювоту, погіршується мова і з'являються проблеми із зором . Через деякий час ці симптоми зникнуть, проте у багатьох алкоголіків вони геть відбивають бажання доторкатися до чарки .
Рецепт приготування засобу
Дрібно нарізану м'якоть грибів відправляють в сковороду і смажать у власному соку, до повного випаровування рідини, постійно помішуючи при цьому. Як тільки вода випарується, грибну масу потрібно висушити, а потім перемолоти в порошок в кавомолці.
Боротися з алкоголізмом за допомогою копрінуси потрібно наступним чином. Порошок підсипається п'яниці в їжу через день, по 2-4 грами. При цьому повідомляти алкоголіку про лікування не варто, як не варто і забороняти прийом алкоголю. Провівши буквально кілька днів з такими неприємними симптомами, людина сама почне уникати алкогольних напоїв. Звичайно тривалість лікування становить 14 днів, але може бути продовжена до 3 місяців.
Для вживання в їжу гриби готують як обичн0: варять супчик, смажать з картоплею і цибулькою, тушкують зі сметаною або маринують. Тільки поєднувати смачна страва не можна навіть зі слабоалкогольними напоями.
Дізнавшись що являє собою гриб гнойовик, рецепти і властивості цього грибочка, при зустрічі ви навряд чи обійдете його стороною. здоров'я вам!
Коментарі
Дописати коментар