Склад і користь сочевиці
Відмінністю сочевиці від будь-яких інших продуктів харчування є те, що ця культура не накопичує токсини, нітрати або радіонукліди, а значить вважається екологічно чистим продуктом.
Перш за все варто сказати, що цей продукт багатий легкозасвоюваним білком, а значить за своєю поживністю не поступається м'ясу. Причому засвоюється сочевиця, набагато легше м'ясних продуктів через відсутність у її складі жирових компонентів. У цьому плані вегетаріанці все частіше віддають перевагу саме цьому продукту.
Корисна сочевиця і для травлення, так як вона є багатим джерелом розчинної клітковини. Саме з цієї причини її рекомендують вживати для зниження ризику злоякісних пухлин прямої кишки.
Сочевиця є справжнім джерелом амінокислот, вітамінів і мінералів. У ній міститься цинк, мідь, йод, молібден, марганець, бор, кобальт, жирні кислоти (Омега 3, а також Омега 6), вітаміни групи В, вітаміни А і С. Можна стверджувати, що цей продукт, при постійному вживанні, помітно підвищує імунітет, поліпшує обмін речовин і функціонування сечостатевої системи. Кашу з сочевиці рекомендують вживати особам з цукровим діабетом, а також з травними захворюваннями.
Цей продукт багатий калієм, а значить корисний він людям мають захворювання серця. А враховуючи, що сочевиця є кровотворних продуктом, в раціон її варто включати при низькому гемоглобіні.
За словами вчених, вживання квасолі і сочевиці хоча б три рази на тиждень істотно знижує ризик утворення поліпів на стінках кишечника, які з часом можуть перетворитися на злоякісні пухлини.
Завдяки унікальному складу цієї бобової культури і низької калорійності, сочевицю можна використовувати у всіляких дієтах, заснованих на контролі ваги. Більш того, при регулярному вживанні продукту стан шкіри істотно поліпшується, вона стає гладкою і бархатистою.
Користь для чоловіків і жінок
Якщо ж розглядати користь сочевиці для чоловіків і жінок, то, за словами вчених, цю культуру корисно вживати чоловікам з ознаками статевого безсилля. Ще більше користі від цієї бобової культури для жінок. Багатство фолієвою кислотою та залізом робить цей продукт просто незамінним для вагітних жінок. До того ж він корисний особам із залізодефіцитною анемією.
Вміщені в чечевиці речовини ізофлавони запобігають появі такого небезпечної недуги, як рак грудей. Більш того цей натуральний компонент корисний жінкам для боротьби з клімактеричним синдромом і його неприємними симптомами. Що цікаво, ізофлавони не руйнуються при термообробці, а значить корисно вживати і засушену, і варену, і консервовану сочевицю.
Потрібно також відзначити багатство цієї бобової культури триптофаном, який сприяє виробленню в організмі «гормону радості» серотоніну. Це означає, що вживання сочевиці дозволить побороти депресію і помітно поліпшити настрій. Для цього найбільш корисна зелена сочевиця. Здоров'я вам!
Коментарі
Дописати коментар