Вітамін P (або по-іншому біофлавоноїди) відноситься до рослинних речовин, який являє собою групу біологічно активних речовин, до яких відносяться цитрин, кверцетин, рутин і катехін.
Вітамін P важливу роль відіграє у тканинному диханні, також має антиоксидантну дію. До того ж, з його допомогою в організмі людини накопичується вітамін С
, Який, у свою чергу, стимулює діяльність ендокринних залоз (надниркових залоз). Також при взаємодії з вітаміном С вітамін Р зміцнює стінки капілярних судин.Регулярний прийом цього вітаміну сприяє зниженню ризику розвитку ІХС (ішемічної хвороби серця), гіпертонії, інфаркту міокарда, а також раптової смерті.
Деякі види біофлавоноїдів, зокрема, містяться в сої, стимулюють вироблення статевих гормонів, а також знижують рівень жиру і холестерину в крові. Крім того, регулярний прийом цього вітаміну перешкоджає утворенню онкологічних пухлин та інших новоутворень. Тому у людей, практично не включають в свій раціон соєві продукти, немає можливості отримувати вітамін P, так як в інших продуктах він міститься в досить невеликій кількості. Особливо це стосується людей зрілого віку, зокрема, жінок після 45 років, так як в цей період у них знижується активність статевих гормонів, тому зростає ризик захворювань серцево-судинної системи, а також злоякісних пухлин.
Як можна визначити недолік вітаміну P в організмі?
Самий головних ознака - безпричинне поява синців на тілі. Це відбувається тому, що при дефіциті цього вітаміну знижується міцність кровоносних судин, внаслідок чого вони стають крихкими і ламкими. До того ж, часто відзначаються болі в ногах при ходьбі, в плечових суглобах, з'являється слабкість і ломота у всьому тілі, людина стає млявою і швидко стомлює. На волосистій частині голови з'являються дрібні точки у вигляді висипів, а на тілі - біля волосяних мішечків. Особливо це стосується тих місць, де відбувається постійний тиск (одягом або іншими аксесуарами).
Незважаючи на обмеженість цього вітаміну в продуктах, він є досить стійким до зовнішніх чинників, тому він зберігається протягом тривалого часу.
Для здорової людини в добу потрібно близько 50 мг вітаміну P. Якщо ви щодня приймаєте аспірин, препарати миш'яку, а також піддаєтеся інтоксикації різними шкідливими речовинами, то слід трохи збільшити кількість прийому вітаміну, так як в цьому випадку потреба в ньому зростає.
Щоб уникнути гіповітамінозу вітаміну P, слід включати в свій раціон продукти, що містять цей вітамін. Крім того, його призначають людям, що отримали термічні або хімічні опіки, при тривалому прийомі лікарських препаратів, при опроміненні рентгенівськими променями і радіотерапії.
Нерідко лікарі призначають цей вітамін у вигляді препаратів (наприклад, рутин) людям, що страждають варикозним розширенням вен, при набряках і різних видів болів, при трофічних порушеннях і виразок кровоносних судин, після операцій з видалення варикозних вен, а також після проведення променевої терапії.
До лікарських препаратів, в яких міститься цей вітамін, відносяться аскорутин у вигляді таблеток, кварцетин в таблетках і рутин, також у формі таблеток.
Вітамін P в продуктах
Чимало вітаміну P міститься в таких продуктах, як гарбуз, щавель, лимон, шипшина, апельсин і чорноплідна горобина. Крім того, вітамін P міститься і в буряковій бадиллі. Тому людям, у яких спостерігається дефіцит вітаміну P в організмі, рекомендується включати в своє меню страви, приготовані з перерахованих вище продуктів.
Як і інші вітаміни, вітамін P грає важливу роль у багатьох процесах організму, тому не варто відмовлятися від його прийому. Але не слід забувати, що індивідуальну дозу повинен підбирати лікар.
Коментарі
Дописати коментар