Перейти до основного вмісту

Шкідлива Лі Риба і Чим Саме

 Шкідлива Лі Риба і Чим Саме

З дитинства батьки твердили нам: «Потрібно їсти рибу, в ній багато фосфору». Дійсно, будь-який сучасний дієтолог підтвердить ці слова, додавши від себе, що цей корисний дієтичний продукт, крім фосфору багатий білком, вітамінами і жирними кислотами, які є потужними антиоксидантами, а значить вживати рибу (особливо морську), потрібно якомога частіше. З цими аргументами важко сперечатися, однак знаходяться люди, які при всіх плюсах цього продукту бажають знати, чи може риба завдати шкоди організму? У даній статті розберемося, чи шкідлива риба і якщо шкідлива, то чим саме.

Кому шкідлива жирна риба

Насправді, відразу хочеться сказати, що розглянутий продукт вкрай корисний для організму людини, про що вже було сказано вище. Це унікальне джерело вітамінів і мінералів, та до того ж багато сортів риби вважаються дієтичними, а значить риб'яче м'ясо не тільки смачне, але і вельми корисне для схуднення. Особливо в цьому плані корисні річкові риби (окунь, щука, лящ, плотва). Серед морських мешканців частіше зустрічаються риби жирних сортів (кілька, салака, оселедець, сьомга, форель, осетр). Ці представники фауни не належать до дієтичних продуктів, а тому зловживати такою рибкою не варто людям із зайвою вагою, а також особам з серцево-судинними захворюваннями.

Яка риба шкідлива

Шкода риби на сьогоднішній день може виходити від умов, в яких вона росте, а також від її передпродажної обробки, від того як вона приготована і наскільки риба свіжа. Розглянемо кожну з проблем окремо.

Умови вирощування риби

Мабуть, кожен знає про погіршення екологічної ситуації та забрудненні водойм. Періодично з'являється інформація про те, що промислові підприємства здійснюють скидання відходів виробництва у водойми. А тому сьогодні в пробах води можна виявити бензин, мазут, нафту, ртуть, гексахлоран, важкі метали, пестициди і багато інших шкідливих для організму речовини. Безумовно, всі ці шкідливі компоненти потрапляють в організм самих риб, що робить їх вживання небезпечним. У багатьох видах риб, які проходять експертизу, знаходять підвищений вміст ртуті. Особливо небезпечні в цьому плані великі річкові хижаки, такі як сом, велика щука або судак. Знизити ризик потрапляння в організм шкідливих речовин можна вживанням хижої риби невеликих розмірів.

Вирощування риби

Здавалося б, аби уникнути вживання риби із забруднених водойм, необхідно купувати ту рибку, яка вирощена в спеціалізованому промисловому водоймі. Однак і тут є свої «підводні камені». У гонитві за прибутком деякі нечисті на руку фермери додають у корм гормональні препарати, які покликані стимулювати зростання представників підводного світу. Риба під дією гормонів зростає набагато швидше, що грає на користь виробника, однак очевидно, що вживати таку рибу небезпечно для здоров'я.

Передпродажна підготовка риби

Не меншу небезпеку становить і риба, яку можна виявити на полицях супермаркетів. Гарний зовнішній вигляд і аромат такої продукції може бути результатом хімічної обробки рибного м'яса. Так, наприклад, в деякі види риб можуть додаватися барвники, які змінюють колір філе. Таким хитрим способом, вирощену в озері рибку, можуть видавати за морського мешканця, продаючи за набагато вищою ціною. Крім того, в філе риби можуть додавати різні хімічні склади - консерванти, що збільшують тривалість зберігання продукції. Але найнеприємніше, що деякі супермаркети можуть продавати залежалу і навіть тухлу продукцію, попередньо обробивши її марганцівкою, перекисом водню, або закоптивши її за допомогою «рідкого диму». І якщо задатися питанням, чи шкідлива риба, що піддавалася такій обробці, відповідь буде очевидна: «Звичайно ж, шкідлива! ».

Приготування риби

При неправильної тепловій обробці риби також можливі отруєння або зараження бактеріями і гельмінтами. Причому, отруєння рибною продукцією дуже небезпечні, оскільки супроводжуються нудотою і блювотою, судомами, запамороченням, зниженням температури тіла і т.д. Є правило з приготування їжі: «М'ясо краще недожаріть, а рибу краще пережарити». Сиру рибу в їжу краще не вживати, а якщо це суші, то неодмінно їсти разом з імбиром і васабі. Є люди, у яких алергія на рибу, їм риба взагалі протипоказана. Зрозуміло, що копченою рибою, навіть найвищої якості, краще не зловживати, та й солона риби не рекомендується гіпертонікам.

Риба другої свіжості

Риби другої свіжості НЕ БУВАЄ! Для вживання годиться тільки свіжа риба, у якої ніжно рожеві або червоні зябра, м'ясо щільне і не розвалюється. Луска повинна бути блискучою і не пошкодженою. І запах риби неодмінно скаже про її свіжості. Це якщо мова йде про НЕ мороженої риби. Якщо купувати вирішили морожену рибу - треба дивитися на дату на упаковці та на кількість льоду на рибі. Є ймовірність, що риба заморожувалася-заморожувалася не раз, а може і не два.

Щоб уникнути вживання неякісної продукції, набувати рибу потрібно лише в спеціалізованих магазинах або супермаркетах, які мають сертифікацію і проходять обов'язкову перевірку якості. Харчуйтеся тільки здоровою їжею!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

До чого сниться Секс - Значення Сексуальних Сновидений

За статистикою більше 15% чоловічих і не 7% жіночих снів присвячені темі сексу. Причому, беруть участь в сексі уві сні 93% чоловіків і понад 68% жінок. Але про що ж може говорити такий сон? Багато знаходять цьому одне єдине пояснення, заспокоюючи себе тим, що секс сниться людині, у якої давно не було інтимної близькості. Частково це так, але якщо припустити, що це сон віщий і про щось попереджає людину? Найпростіший спосіб дізнатися, до чого сниться секс - заглянути в сонник. Коли уві сні ви займаєтеся коханням зі своїм партнером і при цьому отримуєте задоволення, то в реальних відносинах у вас повне благополуччя. А от якщо вам неприємно - варто побоюватися проблем морально-етичного плану. Сон в цьому випадку якраз і відображає ваші переживання з цього приводу. Якщо володар сну займає в сексі активну роль - це явно говорить про правильність обраного шляху і впевненості в своїх силах. Пасивна ж роль у сексі посилає сигнал про те, що необхідно економити сили для дуже важливого ривка, ...

Гриб Підберезовик - Рецепти, Властивості і Як Готувати

Багато людей просто обожнюють збирати гриби, тому з настанням сезону «тихого полювання» величезна кількість грибників спрямовується в ліс за здобиччю. Існує маса різновидів грибів, але мимо такого «лісового жителя», як підберезник, не пройде жоден грибник. Підберезник - яскравий представник змішаних лісів і березових гаїв. Це світлолюбні гриби, тому вони переважно ростуть уздовж ярів, на галявинах і лісових галявинах. У деяких регіонах місцеві жителі спеціально йдуть до лісу, щоб набрати повне козуб Обабко, черноголовіков, колосовики. Під цими народними назвами і ховається гриб підберезник, рецепти і властивості якого цікаві багатьом любителям природи. Цей благородний мешканець лісу відноситься до їстівним грибам другої категорії. Фарби створила його природи виключно різноманітні. Найбільш поширеним є підберезник звичайний, але також зустрічаються рожевий, чорний, болотний, сірий, шаховий гриб. За своїми смаковими якостями всі різновиди підберезників практично не відрізняються один ...

Рецепти приготування каші в пароварці

Готувати в пароварці можна все, що завгодно. Особливо смачними виходять каші: будь-які крупи на пару добре розварюються і не пригоряють. До того ж пароварка економить сили і час, адже поки каша готується, можна спокійно зайнятися своїми справами. А функція відкладеного старту - взагалі знахідка для зайнятих людей! Пропонуємо кілька рецептів смачних і корисних каш, які легко приготувати в пароварці. Молочна кукурудзяна каша в пароварці Кукурудзяна каша дуже корисна, але на жаль, у звичайній каструлі на плиті вона часто пригорає. Якщо ж її готувати в пароварці - ніяких проблем не виникне, так що можна сміливо варити цю смачну кашу на сніданок! Інгредієнти: 1 стакан молока 1 стакан води 1 стакан кукурудзяної крупи 3 ч.л.сахара 25 г вершкового масла дрібка солі.   як готувати: Промити крупу і помістити її в контейнер пароварки. Залити молоком і водою, перемішати, помістити на решітку і встановити час приготування 45 хвилин. За консистенцією каші потрібно стежити - я...