Шипшина є дуже популярним і часто використовуваним лікувальним засобом в наших широтах, яке також застосовується в Середній Азії і Китаї, але менш відомо в Європі та Америці. Ця рослина вважається одним з найбагатших полівітамінних засобів, і в сучасній медицині як цілющих елементів використовуються плоди, насіння, листя, квіти і корінь шипшини. Розглянемо корисні властивості шипшини в цій публікації.
Склад шипшини
Унікальні лікувальні властивості шипшини визначаються неймовірною кількістю поживних речовин і мікроелементів, включаючи аскорбінову кислоту і вітаміни В, К і Р, такі мінерали, як магній, калій, фосфор, мідь, залізо, кремній, марганець та інші, а також пектини, органічні кислоти, дубильні речовини. До речі, вітаміну С у шипшині міститься в 50 разів більше, ніж у лимоні.
Топ 13 корисних властивостей шипшини
1. З медичними цілями використовуються відвари ягід шипшини, які мають яскраво виражені противірусні, протизапальні і бактерицидні дії.
2. Завдяки багатому вмісту вітаміну С в цьому натуральному продукті, шипшина широко використовується при лікуванні і для профілактики простудних захворювань, таких як грип, ГРВІ, бронхіт, запалення легенів.
3. Важливим корисною властивістю шипшини є позитивний вплив цього засобу на функцію шлунково-кишкового тракту. Шипшина обволікає шлунок і знижує ризик утворення виразок і гастритів, знижує шанси бродіння та інфекційних захворювань кишечника, допомагає позбутися колітів та спазмів шлунка.
4. Шипшина є відмінним природним діуретиком, тому з його допомогою можна очистити печінку і налагодити роботу нирок. Його застосовують для лікування різних захворювань нирок і сечового міхура.
5. Вживання шипшини позитивно впливає також на роботу кровоносної системи. Це натуральний засіб допомагає зміцнити стінки судин, особливо дрібних судин і капілярів, а також сприяє загоєнню ран, знижують ризик захворювання атеросклерозом, тромбозом, тромбофлебітом, допомагає при залізо-дефіцитної анемії.
6. Настої і відвари шипшини мають відмінне загальнозміцнюючий, тонізуючий і відновлює дію, допомагають зміцнити імунну систему людини.
7. Шипшина і його продукти захищають нас від склерозу, психологічних розладів. Для збільшення лікувальних ефектів шипшини, його часто вживають разом з іншими натуральними засобами, такими як мед, лимонний сік, сухофрукти.
8. Відвари шипшини можна застосовувати зовнішньо, для позбавлення від таких проблем як опіки, рани, укуси комах, обмороження.
9. Відвар кореня шипшини рекомендується для зовнішнього вживання тим хворим, хто страждає від паралічу, ревматизму.
10. Шипшина використовується як відмінний засіб для виведення токсинів і очищення організму, врегулювання хімічних і біологічних процесів в організмі, а також виведення рідини.
11. Шипшина рекомендується вживати в період авітамінозу, оскільки склад вітамінів в цьому лікарську рослину воістину грандіозний.
12. Настій із шипшини надзвичайно корисний для жінок у період вагітності. Це додаткова підтримка організму вагітної жінки в дощове осінній час. Він підтримує ослаблений імунітет майбутньої матусі, а також допомагає дитині в його внутрішньоутробному розвитку.
13. Насіння шипшини - джерело унікального ефірного масла. Його відрізняють високі антибактеріальні властивості, тому масло шипшини використовують для швидкого загоєння ран як відмінного протизапальний засіб.
Корисні рецепти з шипшиною
Настій шипшини
Щоб приготувати класичний лікувальний настій, його слід саме заварювати. Важливо пам'ятати, що кип'ятити цінну сировину недоцільно, оскільки в цьому випадку всі корисні речовини піддадуться руйнування. Пропорція вхідних інгредієнтів наступна: 100 грамів подрібнених висушених плодів шипшини на літр води. Найкраще заварювати шипшина в термосі, для чого їх слід залити окропом і настоювати протягом 6 - 8 годин. Далі настій проціджують і вживають як унікального природного цілющого засобу.
Очищуючий чай з шипшини
Дуже корисним вважається регулярне вживання очищаючого і загальнозміцнюючий чаю з плодів шипшини: 5 столових ложок подрібнених плодів залити 1 літром води, дати покипіти на повільному вогні 10-15 хвилин, залишити на ніч і приймати по 1-2 склянки на день.
Відвар шипшини
Найпростішим способом застосування шипшини є, звичайно ж, його відвар. Для цього необхідно взяти дві столові ложки свіжих або сухих плодів шипшини і заварити їх в 500 мл води, витримати протягом години, а потім процідити. Приймати такий відвар рекомендується по 100 мл до їди.
Шипшина є одним з найбезпечніших лікарських засобів, які сміливо можна давати навіть дітям і людям похилого віку. Корисні властивості шипшини можна використовувати при вживанні таких продуктів з цього натурального засоби, як полівітамінні чаї, настої, відвари, компоти, варення, і навіть наливки. Для приготування цілющих відварів і настоянок найкраще використовувати свіжі плоди шипшини, але за відсутності свіжих підійдуть і сушені плоди.
Коментарі
Дописати коментар