Відрадно, що в останні роки на прилавках наших магазинів з'являється все більше сортів чаю, причому найрізноманітніших. Залишилися в минулому часи, коли можна було придбати тільки індійський чай, без всякого уточнення сорту і території вирощування. Сьогодні ж існують навіть спеціальні чайні магазини, в яких вам запропонують на вибір безліч сортів чаю, включаючи маловідомі сорти, наприклад, жовтий або білий чай. Але особливою популярністю користується зелений чай, адже за численними дослідженнями цей чай є не тільки ароматним тонізуючим напоєм, що надає сил, а й цілюще впливає, очищає кров і допомагає схуднути. Наскільки це інформація правдива, і який зелений чай краще? Належить розібратися.
Насправді, вибрати найкращий чай зовсім нелегко. Існує багато поширених і популярних сортів Індійського і Цейлонського чаю, деякі експерти радять відомі чайні бренди з африканських плантацій, а інші рекомендують звернутися до витоків, до батьківщини чаю - Китаю. Саме в Китаї є самі давні традиції чаївництва, навіть не дивлячись на те, що ця країна більше 100 років тому відмовилася від експорту чаю в інший світ. І все ж, експерти подібні на думці - якщо ви в пошуку унікального зеленого чаю, то його слід шукати серед китайських класичних сортів. Саме китайський чай п'ють справжні чайні гурмани. Тільки треба враховувати, що й вартість такого чаю часом буває дуже велика.
Вибір країни не надто спрощує завдання і слабо допомагає відповісти на питання: Який зелений чай краще? Справа в тому, що в одному тільки Китаї налічується понад півтори тисячі сортів цього напою, що бадьорить. Визначити найсмачніший, найкорисніший з них досить складно, адже якість кожного сорту залежить від таких факторів, як кліматичні умови вирощування чаю, вік і вид чайного куща, форма чайного листа, технологія збору і обробки чайного листа, а також від аромату, смаку і кольори.
Насправді зелений чай виготовляється з тих же чайних листів, що і чорний чай, просто за технологією для збереження зеленого кольору потрібно анактівація ферментів, тобто сушка, без окислювальних процесів. Вона полягає в пропарюванні чайних листів, а потім у просушування в духовці з розпеченим повітрям. Іноді просушку виробляють на відкритому вогні, що надає зеленому чаю особливий аромат і смаковий відтінок. Скручування чайних листів також особливий ритуал, який впливає не тільки на зовнішній вигляд чаю. Скручування чаїнок дозволяє збільшити «термін життя» заварки і зберегти всі кращі якості зеленого чаю. Крім того, скручування дозволяє легше витягувати активні компоненти і ефірні масла в процесі заварки.
За даними критеріями експерти відібрали найвишуканіший сорт зеленого чаю, який найчастіше вибирається гурманами для чайної церемонії. Це сорт китайського зеленого чаю «Тун-чи» (Tunxi). Китайці називають його ще «зеленим золотом». Найзнаменитіші марки зеленого чаю даного сорту це «Чунь Мее» і «Лун цзин». Його чайні плантації розташовані в китайській провінції Чжецзян у високогір'ї, поруч з озером Сіху. Для цього чаю годяться тільки верхні пагони, що складаються з двох чайних листочків і, як кажуть експерти, в одному кілограмі готового чаю може знаходитися до 100 тисяч таких пагонів. Це і визначає його високу вартість. Цінителі зеленого чаю відзначають його свіжий насичений смак, ніжно-смарагдовий колір, аромат орхідеї і надзвичайно довгий післясмак.
Втім, відповідаючи на питання, «Який зелений чай краще? »Не можна сказати, що« Тун-чи »(Tunxi) - беззаперечний фаворит. Скільки людей, стільки й думок і у кожного їх сортів є свої справжні шанувальники. Варто сказати тільки, що крім даного сорту існує ще, як мінімум, чотири сорти, що входять в 10-ку знаменитий китайських чаїв. Це «Дунтін Білочунь» провінції Цзянсу, «Сіху Лунцзин» провінції Чжецзян, «Луань Гуацянь» провінції Аньхой і «Хуаншань Мао Фен» провінції Аньхой. Приємного вам чаювання!
Коментарі
Дописати коментар