Гриб лисичку, рецепти і властивості цього чудового лісового дару знають багато любителів «тихого полювання». Ці корисні гриби практично не чіпають черв'яки, різні комахи, бо на їхньому захисті варто особливу речовину під назвою хітінманноза. Воно має здатність руйнувати оболонку яєць стрічкових глистів, черв'яків, жучків, інших паразитів. Звичайно, гриби-лисички не можна використовувати як глистогінний кошти, оскільки дана речовина зберігає свої унікальні властивості тільки в первозданному вигляді і втрачає їх при будь тепловій обробці. Також хітінманнозу руйнує сіль.
До складу грибів-лисичок входять і інші рідкісні корисні речовини. Зокрема, ергостерол, який сприятливо впливає на ферменти печінки, очищає цей життєво важливий орган. А траметоноліновая кислота, присутня в цих чудових грибах, ефективна відносно вірусу гепатиту. Тому лисички - незамінний продукт харчування при різних захворюваннях печінки.
Дуже корисні лисички для нормалізації функціонування клітин підшлункової залози, а антибіотичні речовини в цих грибах мають здатність стримувати зростання туберкульозної палички. Настій, приготований на основі лисичок, використовують для лікування наривів, фурункулів, ангіни. Доведено, що лисички не поглинають з грунту радіоактивні речовини, а навпаки сприяють виведенню з організму радіонуклідів. А нещодавно вчені-медики навіть відкрили протиракові властивості цих грибів. Благотворно впливають лисички і на зір, допомагають боротися з багатьма захворюваннями очей.
Безумовно, лисички ставляться до їстівним грибам. Готують їх без попереднього відварювання. Їх можна використовувати в будь-якому вигляді, лисички смажать, маринують, відварюють, солять, сушать, заморожують. Розглядаючи гриб лисичку, рецепти і властивості, слід зазначити, що ці дари лісу найбільш смачні в смаженому вигляді. При смаженні спочатку слід випарувати з лисичок вологу, потім додати в сковороду дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Приготовлені гриби виключно хороші з молодою картоплею. Смажені лисички настільки смачні, що, як кажуть, «за вуха не відірвеш».
Лисички в яєчно-вершковому соусі
Чудове блюдо - лисички в яєчно-вершковому соусі. Для його приготування необхідно взяти 150 грамів грибів-лисичок, одну цибулину, петрушку, 2 курячих яйця, столову ложку сметани, вершкове масло, 3 столові ложки вершків, чайну ложку крохмалю, сіль, перець за смаком. Гриби нарізають, цибулю нарізують кільцями, подрібнюють петрушку, залишивши невелику частину для прикраси. У розтоплене масло викладають цибулю, лисички, петрушку, обсмажують кілька хвилин при закритій кришці. Окремо змішують яйця, вершки, сметану, крохмаль, перець, сіль. Приготовану суміш з'єднують з грибами. Не накриваючи кришкою, сковороду ставлять у піч (духовку) на півгодини, потім на кілька хвилин залишають при вимкненому вогні. Подають на стіл з картоплею або рисом.
Салат з лисичок і помідорів чері
Якщо взяти по 250 грамів смажених лисичок і помідорів чері, нарізати і додати до них червоний цибулю, трохи часнику, кедрові горішки, сир Пармезан, лимонну цедру, оливкова олія, лимонний сік, то вийде смачний салат. Ця страва не залишить байдужим жодного гурмана.
Різних способів приготування грибів-лисичок безліч. При бажанні завжди можна знайти цікаві рецепти в різних кулінарних книгах або скласти збірник власних рецептів страв, в яких головним інгредієнтом є лисички. По можливості намагайтеся запасатися цими чудовими грибами. смачного!
Коментарі
Дописати коментар