Кава по праву вважається одним з найсмачніших напоїв. Його люблять за вишуканий смак і ні з чим не порівнянний аромат. На жаль, багатьом людям кави протипоказаний, та й здоровій людині лікарі радять обмежити споживання кави. Народні цілителі та кулінари знайшли безліч замінників кави, за смаковими якостями практично не відрізняються від справжньої кави, але не надають згубного впливу на організм людини.
Найпопулярнішим замінником кави є цикорій. Напій з цикорію не тільки смачний, але і дуже корисний. По-перше, цикорій знижує рівень цукру в крові, тому він просто необхідний діабетикам. По-друге, цикорій нормалізує кров'яний тиск за рахунок розширення судин і регулювання роботи серця. Регулярне вживання цикорію здатне зменшити прояви тахікардії, аритмії, серцевої недостатності.
Крім того, цикорій очищає печінку і кров, виводить з організму шлаки і токсини, покращує обмін речовин. При неврозах і депресивних станах з підвищеною збудливістю цикорій здатний м'яко заспокоїти людину. Якщо кава перед сном пити категорично забороняється, то цикорій, навпаки, допоможе швидше заснути. Враховуючи, що всі ці дивовижні властивості притаманні смачному і ароматного напою, нескладно здогадатися, чому він такий популярний.
Замість натуральної кави можна варити і житній кави. Його готують з прожарених і перемелених зерен жита. Жито багата амінокислотами, клітковиною, залізом і вітамінами А, В, Е і РР. Зрозуміло, частина корисних речовин розпадається в ході термічної обробки, тобто обсмажування зерен, але більша частина все ж залишається. Народні цілителі запевняють, що житній кава покращує травлення, м'яко очищає організм від шлаків, зменшує ймовірність розвитку онкологічних захворювань.
Існує і ячмінний замінник кави. Ячмінь багатий вуглеводами і клітковиною, він дуже поживний. Міститься в ячмені і білок, а також безліч вітамінів, наприклад, вітамін А, В, D, С, Е. Ячмінь є природним антиоксидантом, він омолоджує організм і уповільнює процеси старіння. Напій з ячменю дуже корисний при захворюваннях серця і органів травлення. Ячмінний кави знижує рівень холестерину, піклується про серці та судинах.
Інтерес представляє і кава з топінамбура, він особливо популярний в Сполучених Штатах Америки. Як і в цикории, в топінамбурі міститься багато інуліну, корисного для діабетиків. Кава з топінамбура дуже корисний при розладі травлення, діареї, дисбактеріозі. Він регулює роботу травних органів, створює сприятливе середовище для розмноження корисних бактерій в кишечнику людини. Чудово й те, що в топінамбурі міститься багато калію, заліза, фосфору, магнію і вітаміну С. Топінамбур практично не викликає алергічних реакцій і може застосовуватися в їжу навіть дітьми.
Якщо в Америці каву готують з топінамбура, то в Німеччині в багатьох сім'ях по-старому варять напій з жолудів. Желудёвий кави став особливо популярний в період Другої світової війни. Цей напій дуже смачний і ароматний, він являє собою щось середнє між кавою і какао. Желудёвий кави містить безліч корисних речовин і благотворно впливає на стан здоров'я і самопочуття. Жолуді багаті білками і незамінними амінокислотами, що особливо важливо для вегетаріанців. Кава з жолудів сприяє лікуванню захворювань дихальних шляхів, в народній медицині ним лікують бронхіти, бронхіальну астму і затяжний кашель. Завдяки бактерицидній і регенерує дією желудёвий напій чудово справляється із запальними захворюваннями ясен і порожнини рота. Кава з жолудів покращує травлення і нормалізує рівень цукру в крові.
Існує і ще безліч смачних і корисних замінників кави. Чи не журіться, якщо натуральна кава вам протипоказаний. Ви можете насолоджуватися смаком кави і одночасно поправляти здоров'я за допомогою різних замінників кави.
Коментарі
Дописати коментар