За видами улуни підрозділяються на сільноферментірованним чаї, серед яких виділяється елітний Та Хун Пао, слабоферментірованние, ароматизовані женьшенем, пелюстками троянд, квітами коричного дерева, а також зелений чай улун молочний. На думку багатьох чайних експертів, улун об'єднує в собі кращі якості червоного і зеленого чаю. Але називати цей напій сумішшю червоного і зеленого чаю в корені невірно. Це принципово інший чай. Поглянувши на розгорнуту чаїнку можна помітити, що її краї нагадують заварку чорного чаю, а середина залишається зеленою, не схильною до ферментації. Саме таким і повинен бути справжній оолонг. Такий спосіб часткової ферментації дозволяє улун містити вдвічі більше антиоксидантів (катехінів), ніж у червоному або зеленому чаї.
Улун являє собою листовий чай. Ці напої попросту не випускаються дрібнолистими або подрібненими. Якщо ж ви зіткнулися саме з таким улун, то це говорить про явну підробку. При заварюванні цей чай набуває специфічного бурштиновий чи смарагдовий колір. Смак його, найчастіше, тонкий і ніжний, іноді буває медовим або квітковим. Збирається улун лише чотири рази на рік, але найкращими зборами вважаються осінні та весняні.
Для приготування улуна існує спеціальна чайна церемонія під назвою Гун фу ча. Тільки вона у всій повноті здатна розкрити тонкощі смаку та аромату цих чаїв. Правда, проводиться ця церемонія лише для сільноферментірованним і слабоферментірованних чаїв, а серед ароматизованих цієї честі удостоївся лише зелений чай улун молочний.
Заварюють оолонги залежно від ступеня їх ферментації. Для слабоферментірованних необхідно використовувати і менш гарячу воду (60-80ºC) і заварювати не більше 3 хвилин. Сільноферментірованним оолонги вимагають і більш високих температур при заварюванні (до 90ºC) і більшого часу витримки, 6-8 хвилин.
Що стосується ароматизованих чаїв, а саме, молочних улунов, то вони бувають двох видів - китайські і тайванські. Різниця в них суттєва, так як технології виробництва улунов в цих країнах багато в чому різняться. Улун молочний являє собою поєднання традиційного улунський смаку і трошки вершкового аромату, чимось нагадує пломбір. Найчастіше такого ефекту домагаються, пропарівая чай на молочній сироватці або ж обприскуючи чайний лист. Однак справжні чаєводи запевняють, що для отримання справжнього молочного улуна зовсім не потрібні ароматизатори, а цей унікальний ароматний напій набуває внаслідок різких перепадів температур безпосередньо перед збором врожаю в гірському Тайвані.
Славиться молочний улун не тільки оригінальними смаковими якостями, але і користю для організму, яку несе в собі молочний оолонг. Кожна чашка цього напою містить безліч корисних вітамінів і мінералів, як, наприклад, йод, залізо, кальцій, вітаміни K і C, а також інші корисні речовини. Регулярно вживаючи такий чай можна налагодити роботу травної системи, що вже незабаром підтвердиться загальним омолодженням і поліпшенням кольору шкіри. До того ж, оолонг практично не ферментований, а значить, має всі властивості зеленого чаю, а конкретно, головним з них - сприяє розщепленню і виведенню жирів з організму, що дуже допомагає при схудненні. Наявність же антиоксидантів в цьому чаї говорить про користь цього напою для профілактики ракових захворювань. Спробуйте і ви такий незвичайний зелений чай улун молочний, несучий радість не тільки душі, а й тіла!
Коментарі
Дописати коментар