Як виявилося, яловича печінка це справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. За корисним речовинам вона є найціннішим субпродуктом. Саме це пояснює її неймовірну популярність. Яловича печінка містить досить багато білка, (17, 9г) і практично не містить вуглеводів (5, 3 г), а калорійність яловичої печінки становить 127 ккал / 100г, що дозволяє віднести цей продукт до низькокалорійним.
Згадка про великому вмісті білка в яловичої печінки не порожній звук. Корисність цього продукту в тому, що ці білки містять амінокислоти, які просто незамінні для людського організму. Особливо це важливо для людей рухливих, що ведуть активний спосіб життя.
Якщо порівняти яловичу печінку і м'ясо яловичини, то можна сміливо сказати, що жирність печінки в два рази менше, але при цьому, за кількістю холестерину печінку яловичини в чотири рази перевершує яловиче м'ясо. Варто також врахувати, що калорійність яловичої печінки нижче калорійності самої яловичини.
Яловича печінка це не просто джерело вітамінів, а скоріше справжнє джерело. Вона багата жиророзчинними вітамінами A, E, K, D і водорозчинними вітамінами групи B. Це означає, що вживання печінки корисно при хвороби нирок, при анемії, адже корисні речовини, що містяться в цьому продукті, підвищують імунітет і сприяють регенерації гемоглобіну.
Говорячи ж про багатство і різноманітті мікроелементів, що містяться в яловичої печінки, не можна не згадати про калій, кальцій, натрій, залізо, мідь і магнії, хромі і фосфорі, які необхідні для нормальної роботи головного мозку і функціонування всіх інших внутрішніх органів людини. До речі, жирами яловича печінка зовсім не багата, адже в ній міститься всього лише 3% жирів, що говорить про печінки як про корисний дієтичний продукт.
Бажаючи не тільки смачно харчуватися, а й отримувати користь від вживання яловичої печінки, необхідно знати і дотримуватися головне правило золотої середини - вживати даний продукт в міру. Незважаючи на те, що калорійність яловичої печінки невисока, печінка не варто їсти більше ніж 100 г на день, і робити це не частіше 2-3 разів на місяць. Цього цілком достатньо, щоб підтримати баланс корисних речовин в організмі. Харчуючись яловичої печінкою дуже часто, можна завдати непоправної шкоди, адже в її складі крім корисних речовин є ще й кератин - екстрактивні речовини, шкідливе для будь-якого організму, а особливо для людей в літньому віці.
Побутує думка, ніби яловичу печінку не можна вживати в їжу, оскільки печінка - це орган, що є фільтром для шкідливих речовин, що надходять в організм. Частково це так, але якщо тварина вирощувалося в домашніх, екологічно чистих умовах, то її печінку буде чистою і не шкідливою для здоров'я. У цьому відношенні при покупці яловичої печінки, варто звертати увагу на цей факт і купувати лише домашню яловичу печінку.
Приємного вам апетиту!
Коментарі
Дописати коментар