Спаржа - це екзотична рослина, що виростає в основному в середземноморському регіоні, отримало у нас широке поширення. Гурмани по достоїнству оцінили смакові якості спаржі, віднісши її до делікатесів на нашому столі. Паростки спаржі багато використовують при приготуванні найрізноманітніших страв. Її незвичайний смак підкріплюється ще й низькою калорійністю спаржі, що дозволяє вживати даний продукт практично в будь-якій дієті. А це лише додає їй популярності у шанувальників смачної і здорової їжі.
Про дієтичної користь цієї рослини варто сказати особливо. Вся справа в калорійності спаржі, яка складає всього лише 21 ккал / 100г. продукту. Варто зауважити, що цей показник енергетичної цінності спаржі значно нижче, ніж у багатьох овочів. Спаржа, в основному, складається з води (на 93%), при цьому рослина практично не містить жиру, містить мінімум білків - 1, 9% і 4, 5% вуглеводів. До того де спаржа, це прекрасне джерело клітковини для нашого організму.
Спаржа це не тільки смачна і низькокалорійна їжа, але ще і корисний для організму продукт. З цією рослиною в наш організм надходять такі корисні речовини, як вітаміни A, B1, B2, C, мікроелементи селен, магній, кальцій, калій, мідь і марганець, а також фолієва кислота.
До речі, спаржа застосовується не тільки в якості харчового продукту, але і як цілюща трава, адже її нерідко застосовують при захворюваннях нирок або очищенні крові. До того ж, спаржа - відмінний сечогінний засіб. У сучасній народній медицині ця трава, як відварів з кореневища спаржі, використовується при серцево-судинної недостатності, при надмірному серцебитті, а також при утрудненому сечовипусканні. Крім того, спаржа - це ще й чудовий афродизіак.
Але повернемося все-таки до використання спаржі як харчового продукту, адже основним козирем цієї рослини, при наявності мінералів і вітамінів, є неймовірно низька калорійність спаржі. Варто звернути увагу, що в основному, спаржу ми набуваємо у вигляді консервованого продукту. У цьому випадку, калорійність рослини падає до 14 ккал / 100г. Але при консервації, спаржа втрачає багато корисних вітамінів і мінералів, тому ідеальним варіантом для нас є заморожена спаржа.
Зібрану або куплену свіжу спаржу, варто відразу ж вживати в їжу, адже зберігання погіршить якості цієї рослини. Його можна також заморозити самим. Для цього необхідно залити на 3 хвилини окропом свіже пагони рослини, а потім на 5 хвилин помістити їх в холодну воду. Злив воду, пагони слід щільно упакувати в поліетиленовий пакет або лоточок, попередньо видаливши воду, і помістити для зберігання в морозильник.
Спаржу можна вживати в будь-якому вигляді. Її відварюють, смажать на грилі або на маслі, готують на пару. Справжні гурмани люблять вживати цей продукт в сирому вигляді, що окрім незвичайного смаку, дозволить отримати всі цінні мінерали і вітаміни, частка яких знижується після термічної обробки. Спаржа використовується в різних салатах, супах, як у якості гарніру, так і основного страви, і навіть у вигляді десерту.
Отже, спаржа є відмінним дієтичним продуктом, джерелом корисних речовин для нашого організму, не кажучи вже про низькій калорійності спаржі, що дозволяє вживати цей продукт без побоювань за свою фігуру. Не навантажуючи організм жирами і калоріями, спаржа є смачною, здоровою і вишуканою їжею.
Коментарі
Дописати коментар