Цей чудовий овоч частий гість на кухні у тих, хто любить харчуватися смачно і з користю для організму. Солодкий болгарський перець білий, жовтий або яскраво-червоний, вживають як в сирому вигляді, консервують, додають у салати і супи, так і гасять, маринують, запікають у духовці або на грилі. Тонкий і ненав'язливий смак перцю надає оригінальність будь-якої страви, в якому використовується. Але, крім смакових якостей, перець - це ще й джерело вітамінів і мінералів, що дозволяє не тільки насолоджуватися смаком цього овоча, а й збагачувати свій організм корисними речовинами. Чим він такий корисний і яка калорійність перцю? Спробуємо розібратися.
Насправді перець є одним з найбільш корисних продуктів. Погляньте самі, вміст вітаміну C в ньому в кілька разів перевищує вміст цього вітаміну в лимоні. 100 грамів перцю містять до 250 мг вітаміну C, при денній нормі в 100 мг. Та до того ж вітамін C володіє антигістамінними властивостями, а значить, люди, які регулярно вживають перець, піклуються і про свою дихальній системі. Перець містить практично всі вітаміни групи B, а особливо багатий вітаміном B1 (тіамін) необхідним для нормального функціонування м'язової і нервової системи, і B2 (рибофлавін) впливає на ріст і відновлення клітин організму. У плодах перцю містяться ефірні масла, корисні цукру і азотисті речовини. Особлива речовина в перці - капсаїцин, який в залежності від його кількості в цьому овочі, робить перець солодким або гірким. Виявлені в плодах перцю і такі мінерали як залізо, калій, натрій, кальцій, хлор, фосфор, сірка та інші.
Що стосується користі організму, яку несе цей овоч, то тут варто звернути увагу на калорійність перцю, яка складає всього 27 ккал / 100г. продукту. Це дозволяє використовувати його в самих різних блюдах, вживаючи навіть при строгій дієті. До того ж перець знижує кров'яний тиск, нормалізує роботу шлунку і підшлункової залози, збуджує апетит. Харчові волокна в перці абсорбують холестерин і токсичні речовини, поліпшують перистальтику кишечника. Вміст у цьому овочі вітаміну C і бета-каротину, дозволяє запобігти появі ракових клітин.
Зелений перець славиться наявністю хлорогенова і р-кумаровой кислот, що зв'язує і виводять з організму потенційні концерогени. Червоний перець допомагає при виразці і розладах шлунка. Лікопін, яким багатий як томат, так і червоний перець, перешкоджає розвитку ракових пухлин. З'їдаючи 100 грам солодкого перцю в день, можна запобігти серцево-судинні захворювання і рак.
Що стосується кулінарних шедеврів, то зелений перець краще їсти в сирому вигляді або додати в блюдо в кінці його приготування, щоб він не гірчить. Жовтий перець частіше запікають або нарізають в салати. Червоний перець вживають практично в будь-якому блюді. Крім салатів, овочевих рагу і всіляких супів, з червоного перцю виходять відмінні кетчупи, соуси, пасти, а також сухі приправи.
До речі, при консервації перець практично не втрачає своїх корисних властивостей, а значить, якщо ви хочете підтримати свій імунітет взимку, та до того ж насолодитися смачними та оригінальними стравами з перцю, про це варто подбати вже зараз. Харчуйтеся правильно і бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар