Класифікація кисломолочних продуктів
По всьому світу випускається безліч різних продуктів з кислого молока, проте всі їх можна розділити на такі групи: продукти молочнокислого бродіння (ацидофільні продукти, простокваша, йогурт, ряжанка, сир, сметана), і змішаного (молочнокислого, а також спиртового) бродіння (кефір , айран, кумис). Розглянемо користь кожного з них окремо.
Кисляк
Цей продукт виходить шляхом сквашування пастеризованого молока при температурі 37 ° С. У кисляку міститься багато лактококков і термофільних стрептококів, а тому її вживання запобігає розвитку грибкових хвороб, зокрема кандидозу.
Йогурт
Всіма улюблений йогурт багатий болгарською паличкою і стрептококами, в натуральному вигляді він має кислуватий смак. А ось той смак йогурту, якого звикли споживачі, досягається за допомогою додавання ароматизаторів і цукру. Є дані, згідно з якими вживання натурального йогурту запобігає раку сечових шляхів.
Біойогурт
Такий продукт відрізняється від звичайного йогурту додаванням ацидофільної палички, біфідобактерій та інших прибутків. Цей йогурт корисний при кишковому дисбактеріозі, а також у разі лікування антибіотичними засобами.
Ряжанка
Приємний напій, аналогічно йогурту, багатий стрептококками і нерідко має в складі болгарську паличку. Крім того, в ряжанка містяться продукти розпаду гліколізу, що утворюються при перетоплюванні молока. Завдяки цьому ряжанка дуже корисна діабетикам.
Варенец
Такий кисломолочний продукт, що володіє приємним смаком топленого молока, відноситься до кисляку, проте утворюється при більш високій температурі сквашування, а саме при 95 ° С. Він також дуже корисний для профілактики кандидозу, або ж інших грибкових захворювань.
Кефір
Кефір є найпопулярнішим кисломолочним продуктом у світі. У ньому містяться кефірні грибки, що надають йому гострий кисломолочний смак. Користі для організму в ньому набагато більше ніж в йогурті, адже мікроорганізми цього продукту відмінно приживаються в кишечнику. Регулярне вживання кефіру знижує концентрацію шкідливого холестерину, послаблює алергічні реакції і навіть перешкоджає росту пухлин.
Ацидофілін
У цьому продукті є кефірні грибки, лактококи, а також присутній ацидофильная паличка. Такий унікальний склад ацидофилина здатний ефективно боротися з потрапляють в кишечник гнильними бактеріями.
Айран
Цей смачний східний напій славиться вмістом дріжджів, болгарської палички і термофільних стрептококів. У нього приємний солонуватий смак, а корисний він в якості засобу, що поліпшує діяльність кишечника, серцево-судинної та дихальної системи, добре втамовує спрагу, допомагає від похмілля.
Кумис
Вироблений з молока кобили кумис може похвалитися наявністю болгарської, а також ацидофільної палички і дріжджів. Цей напій має освіжаючий кисломолочний смак. Він зарекомендував себе як засіб від туберкульозу або інших захворювань легенів, а також як засіб від похмілля.
Кожен, що ознайомився з даною статтею відтепер буде достеменно знати, чим корисні кисломолочні продукти і як важливо регулярно вживати їх. здоров'я вам!
Коментарі
Дописати коментар