У медицині вже давно відзначається взаємозв'язок між рівнем холестерину і цукру в крові. У цукрі, звичайно, не міститься цей природний ліпофільний спирт, але дослідження, проведені серед хворих на цукровий діабет 2 типу, показують, що у кожної людини, що страждає цією недугою, рівень холестерину в крові підвищений, тобто є супутнім захворюванням. Крім того, на підвищення рівня холестерину впливає ожиріння, неправильне харчування, гіподинамія, куріння і алкоголізм. Тим часом дві з перерахованих вище причин, а саме неправильне харчування і ожиріння, нерідко стають передумовами до розвитку цукрового діабету.
Проведені у діабетиків дослідження дозволяють робити висновок про те, що ця патологія часто виявляється в осіб страждають від надмірного тиску, зайвої ваги і, що характерно, підвищеного обсягу холестерину. До теперішнього часу механізм взаємодії між цими захворюваннями не вивчений, а тому в кожному конкретному випадку досить важко виявити який недуга спровокував появу іншого. А тому, якщо у хворого є одне з розглянутих відхилень, важливо відслідковувати показники крові, прагнучи щоб вони відповідали нормі. До речі, норми холестерину і цукру досить схожі і становлять 3, 6-7, 8 і 3, 3-5, 5 ммоль / л відповідно. Навіть невелике відхилення від норми будь-якого з показників здатне відбитися негативно на здоров'я людини.
Вчені давно прийшли до висновку, що постійне підвищення рівня холестерину хоча б на 0, 1 ммоль / л негативно впливає на здатність до навчання, концентрацію уваги і пам'ять, приводячи у результаті до втрати здатності мислити логічно. У осіб з підвищеним вмістом рівня цукру процес скорочення інтелектуальної діяльності відбувається повільніше, проте коли у пацієнта діагностуються обидва цих недуги, існує серйозна небезпека для працездатності мозку. Саме тому важливо підтримувати в нормі обидва показники.
Підвищена норма цукру в крові компенсується за допомогою інсуліну, а також спеціальної дієти, тоді як холестерин на 80% виробляється самим організмом і лише 20% цього ліпофільного спирту надходить в організм з їжею. Однак дуже часто саме ці 20% і відокремлюють показник від норми, а тому людям мають підвищений рівень холестерину також необхідно перейти на дієтичне харчування, яке багато в чому схоже з дієтою при цукровому діабеті.
Так, дієта при діабеті увазі відмову від цукру, як у чистому вигляді, так і в різних кондитерських виробах. Крім того, слід обмежити вживання жирного м'яса, солодких фруктів і соків з них, фаст-фуду і різних газованої води, що мають у своєму складі підсолоджувачі. При підвищеному холестерин не варто вживати тваринні жири, в яких рівень природного ліпофільного спирту високий. Це означає, що варто відмовитися від жирних сортів м'яса, а тим більше не вживати субпродукти (печінка, нирки і мізки), рівень холестерину в яких досить високий.
Для зниження вмісту холестерину, а також зниження рівня глюкози в крові корисно вживати волокнисту їжу, тобто цільні злаки, квасоля, горох, сочевицю і інші бобові культури, овочі, зелень, фрукти і горіхи. У яєчному жовтку міститься денна доза холестерину, а ось в білку даної речовини немає зовсім. Особам з даними недугами корисно вживати молочні продукти: сир, ряжанку або кефір. Відмінним напоєм, що знижує обсяг холестерину і цукру в крові є зелений чай. Харчуйтеся правильно і бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар