Крім традиційного «бабусиної» малинового варення, з цього унікального дару природи готують конфітюри, повидло, джеми, желе, мармелад, пастилу. У зимових заготовках малину можна з успіхом поєднувати з агрусом, вишнею, смородиною, а також з багатьма фруктами, забезпечивши організм вітамінами та іншими корисними речовинами.
Малина, протерта з цукром
Мабуть, будь-яке чаювання прикрасить малина, протерта з цукровим піском, яка в холодні зимові вечори буде одночасно ласощами і відмінним природним лікарським засобом. Для її приготування потрібно:
- 750 грамів свіжої малини,
- 250 грамів цукрового піску,
- 150 мілілітрів води.
Перебрану малину поміщають в емальовану ємність, заливають водою і доводять до кипіння на повільному вогні. Ягоду слід поварити 3 хвилини, потім в гарячому вигляді протерти через сито. Після отримання однорідного ягідного пюре додати в нього цукровий пісок, повторно довести до кипіння і відразу вогонь вимкнути. Перекласти малинове пюре в заздалегідь підготовлені гарячі банки, простерилізувати протягом 20-ти хвилин, після чого малина, протерта з цукром, готова до вживання. Усі корисні складові в цьому продукті збережені, оскільки малина не зазнала тривалій тепловій обробці.
Сушена малина.
Малину можна заготовити на зиму в сушеному вигляді. Для цієї мети буде потрібно перебрані ягоди розкласти рівним шаром на аркуші пергаменту і поставити в добре провітрюване місце, виключивши влучення на неї прямих сонячних променів. Щоб ягоди рівномірно просушити, слід їх періодично пересувати і перевертати. Висушену малину розкладають по матерчатим мішечках і залишають на зберігання. Надалі сушену малину можна додавати в чай, або використовувати як начинку для пирогів.
Малиновий конфітюр.
Багато обожнюють зимовими вечорами пити чай з малиновим конфітюром. Для його приготування потрібні такі інгредієнти:
- один кілограм свіжої малини,
- один кілограм цукрового піску,
- один лимон,
- пакетик порошкоподібної добавки, що містить желюючий компонент (наприклад, пектин), під назвою «Желфикс».
Щоб отримати конфітюр, слід очистити малину від наявних плодоніжок, промити, обсушити. Потім ягоду потрібно полити свіжоприготовленим лимонним соком, засипати цукровим піском, додати решту дрібно порізану цедру лимона. Ягідну суміш ретельно перемішати, на повільному вогні довести до кипіння. Додавши вміст пакетика «Желфикс», поварити масу протягом хвилини, постійно помішуючи. Смачний конфітюр готовий. Залишилося розкласти його по стерилізованих банках, закрити кришками, повернути догори дном приблизно на чверть години. Після цього малиновий конфітюр перевернути, остудити і можна відправляти на зберігання до зимових холодів.
Малинова пастила.
Любителям малини напевно сподобається пастила, приготовлена з цієї ягоди. Буде потрібно запасти:
- один кілограм малини,
- 250 грамів цукрового піску,
- 100 грамів цукрової пудри.
Ретельно промиту малину викладають на деко і приблизно на 50 хвилин поміщають в розігріту духовку. Потім ягоди протирають через сито, додають цукор і уварюють пюре на повільному вогні до половини обсягу. Отриману масу викласти у форму, покриту пергаментним папером, попередньо змащеній олією. Далі пастилу при температурі 70 ° сушать у духовці. Готовий продукт посипати цукровою пудрою, нарізати шматочками і зберігати в стерильному банку.
Заготовки з малини на зиму порадують своїм чудовим смаком будь-якого, навіть самого вибагливого людини. Вдалих зимових заготовок!
Коментарі
Дописати коментар