В організмі дорослої людини повинно міститися не менше 4 г заліза. Його дефіцит призводить до розвитку серйозного захворювання - залізодефіцитної анемії, симптоми якої такі:
- блідість шкірних покривів;
- сухість, ламкість і випадання волосся;
- ламкість нігтів;
- печіння губ і кінчика язика;
- сильні головні болі;
- розлад травлення;
- порушення функції ендокринної системи;
- слабкість, підвищена стомлюваність.
Фактори, що призводять до дефіциту заліза в організмі:
- неправильне харчування;
- нервовий стрес, постійне фізичне перевтома;
- вагітність, годування грудьми;
- рясні місячні, кровотечі, крововтрата;
- порушення мікрофлори шлунково-кишкового тракту, при якому організм не може нормально засвоювати залізо.
Щоб запобігти розвитку залізодефіцитної анемії, необхідно збалансувати свій раціон харчування, включивши в нього продукти, що містять залізо. Дослідження показали, що чоловічий організм потребує меншої кількості цього елемента, ніж жіночий. Це обумовлено тим, що жінки під час місячних втрачають багато крові. Добова норма заліза для жінок - 16-17 мг (при вагітності - 26-28 мг), для чоловіків - 8-9 мг.
Харчове залізо підрозділяється на два види - гемовое і негемове. Перше легко засвоюється організмом. Його містять, в основному, продукти тваринного походження - печінка, язик, нирки, кров'яна ковбаса, риба, яйця, червона і чорна ікра. Саме гемовое залізо бере участь в кровотворенні і входить до складу гемоглобіну. Негемове залізо містять, в основному, продукти рослинного походження - бобові, зелень, вишня, яблука, червоний перець, гречка, патока. Цей вид заліза засвоюється організмом не повністю і з труднощами.
Іноді люди, що вживають достатню кількість продуктів з високим вмістом заліза, все ж страждають залізодефіцитною анемією. Як правило, це викликано недостатнім споживанням продуктів, що містять вітаміни, необхідні для повного засвоєння цього елемента - A, С, PP і групи В, які у великих кількостях містяться в цитрусових, а також у свіжих овочах і фруктах.
Деякі продукти, навпаки, заважають організму засвоювати залізо, тому їх вживання при залізодефіцитній анемії вкрай небажано. До них відносяться вироби з дріжджового тіста і молоко, а також кава і чай, що містять тонін. Дієтологи пов'язують поширився в останні роки в Америці синдром хронічної втоми саме з тим, що серед американців дуже популярні вироби з дріжджового тіста - чізбургери і гамбургери. Їх часте вживання призводить не тільки до порушення обміну речовин і ожиріння, але і до постійного дефіциту заліза з усіма витікаючими звідси наслідками.
При залізодефіцитної анемії або профілактики нестачі цього елемента в організмі, необхідно збалансувати раціон харчування і неодмінно включати продукти, содежащіе залізо. Бережіть своє здоров'я, харчуйтеся правильно!
Коментарі
Дописати коментар