Будь домашня господиня чудово знає, що літня пора - самий благодатний час для зимових заготовок. Адже можна надовго зберегти дуже корисні і смачні дари природи. Численні баночки з фруктами і ягодами радують око і створюють радісне передчуття перед їх вживанням взимку.
Єдине, що стримує трудовий порив більшості домашніх господарок - безліч турбот при консервації зимових припасів, так як це справа досить трудомістка. Тому багато жінок воліють заготовлювати компоти на зиму без стерилізації, що дозволяє значно заощадити час і зберегти сили. Такі заготовки виходять нітрохи не гірше, не менш корисні і смачні.
Зокрема, рецепт приготування компоту з ягід (слива, вишня, черешня, полуниця, абрикос) без застосування стерилізації не зажадає особливих труднощів. Треба взяти чисті трилітрові банки, в які укласти добре промиті під проточною водою ягоди. Потім в кожну ємність насипати склянку цукрового піску і чайну ложку лимонної кислоти без гірки. Після цього ягоди заливають окропом і закочують банки кришками. Компот готовий, причому його приготування займає небагато часу. Він збережеться до глибокої зими.
Якщо в сім'ї віддають перевагу компоту з фруктів, яблук або ароматних груш, рецепт приготування не сильно відрізняється від попереднього. Тільки потрібно обробити добре помиті банки парою, а фрукти краще попередньо бланшувати. В іншому рецептура залишається такою ж.
Чудовий зимовий десерт, приготований без стерилізації - компот з персиків. У цьому випадку знадобиться дещо інша технологія його приготування. Необхідно підготувати один кілограм персиків, 600 мілілітрів води, 350 грамів цукрового піску, чайну ложку лимонної кислоти. Персики для компоту повинні бути щільними, однаковими за розміром. Шкірку з фрукта слід видалити. Для цього потрібно зробити хрестоподібний надріз, обдати персики крутим окропом, потім покласти в холодну воду. Різниця температур дозволить без втрат позбутися від шкірки фрукта.
Далі необхідно нарізати персики, попередньо видаливши кісточки, скласти в банку так, щоб вони займали три чверті її обсягу. Прийшов час приготування сиропу, для чого слід в киплячій воді розвести цукровий пісок, постійно помішуючи ложкою, і залити сироп в банки з персиками. Сироп потрібно залишити в банках приблизно на 5 хвилин, після чого злити назад в каструлю. Буде потрібно знову прокип'ятити сироп вже з додаванням лимонної кислоти, попередньо розведеної в теплій воді. Повторно залити персики киплячим сиропом, закатати банки кришками, перевернути, укутати теплою ковдрою, залишити до повного охолодження. Компот з персиків без стерилізації зберігається кілька місяців в прохолодному приміщенні.
Загальновідомо, що журавлина - полезнейшая ягода, справжня «вітамінна бомба». Компот з цієї ягоди без стерилізації готується досить просто. На один кілограм журавлини знадобиться 600 грамів цукрового піску. Ретельно перебрати ягоду, промити її під проточною водою, дати стекти надлишків рідини. Скласти ягоду в каструлю, додати цукровий пісок. Потім включити повільний вогонь і готувати журавлину до тих пір, поки не з'явиться сік. Ягоди при цьому стануть м'якими. Загусла журавлинний масу скласти шумівкою в заздалегідь підготовлені банки, залишаючи сік в каструлі. Далі сік знову доводиться до кипіння. Для додання компоту вишуканою смаковою нотки можна додатково додати мед. Після цього, знявши піну, його доливають у банки з ягодами, щільно закочують кришками для тривалого зберігання. Банки також перевертають, укутують до остаточного охолодження.
Щоб порадувати свою сім'ю, при бажанні завжди можна приготувати чудові компоти на зиму без стерилізації. Вдалих вам заготовок!
Коментарі
Дописати коментар