В даний час холодець - справжня окраса будь-якого святкового, особливо новорічного столу. Згадки про цю закусці зустрічаються в численних древніх грамотах і літописах. Старовинні кулінарні трактати іменують холодець, як «царське страва», хоча досить тривалий час це блюдо вважалося їжею бідноти. Про користь холодцю прекрасно знали воїни і мисливці, які носили в походах холодний застиглий м'ясний бульйон в берестяних торбою. Сьогодні це блюдо входить в самі різні кухні світу, маючи різну інтерпретацію: сальтисон, холодець, сальтисон, галантин.
Домашній, якісно приготовлений холодець недарма отримав таку широку популярність і завоював славу кращої холодної закуски . Це старовинне російське блюдо готується на основі желеутворюючих речовин, що знаходяться в кістках, хрящах, м'ясі, що надає йому особливого навар і консистенцію . Основна користь холодцю полягає в тому, що в цій закусці міститься велика кількість колагену - особливого білка, що становить основу сполучних тканин людини . З часом наш організм старіє, тканини стають менш еластичними, зменшується пружність кісток, стираються хрящі, шкіра покривається зморшками, тому колаген виключно важливий для уповільнення цього процесу . Правда при варінні колаген частково руйнується, але його частина, що залишилася приносить велику користь нашому організму . Наявність у цій закусці колагену є прекрасним засобом для профілактики хвороб суглобів . Вживати холодець особливо необхідно людям, що страждають різними формами остеоартрозу та іншими захворюваннями опорно-рухового апарату .
Холодець вважається чудовою закускою під час прийому міцних спиртних напоїв, тому часто господині готують його на різні свята. При вживанні цього блюда значно м'якше проходить похмілля, завдяки великій концентрації в ньому гліцину - аминоуксусной кислоти, вкрай необхідної для здоров'я людини. Гліцин ефективно нормалізує роботу головного мозку, надає допомогу у відновленні важливих речовин в організмі, який звичайно відчуває сильне похмільну виснаження. Крім того, гліцин прекрасно сприяє зняттю емоційної напруги, допомагає позбутися страхів, впоратися з депресією, значно покращує пам'ять. Користь холодцю для здоров'я людини очевидна, тому ця закуска настільки популярна в кухнях багатьох народів світу.
Також, холодець виключно багатий вмістом вітамінів групи В, які беруть участь у синтезі гемоглобіну і поліненасичених жирних кислот, що сприяє нормалізації нервової системи. Наявність в цій холодній закусці амінокислоти лізину допомагає хорошому засвоєнню кальцію, володіє активністю проти вірусів, що викликають гострі респіраторні захворювання. На гостроту зору і імунітет благотворно впливає ретинол - потужний антиоксидант, що міститься в холодці. Крім того, для нормальної рухливості і амортизації суглобів важливу роль відіграє натуральний желатин, присутній у цій страві, що також говорить про користь холодцю.
Безумовно, при вживанні цього продукту необхідно діяти за принципом виключної розумності. Ця страва досить калорійне, відрізняється досить високим вмістом холестерину, що може призвести до появи атеросклеротичних бляшок в судинах, в результаті чого з'являється небезпека розвитку серцево-судинних захворювань. Якщо необдумано налягати на холодець, застосовувати у великій кількості стандартні приправи типу часнику або гірчиці, то можна створити додаткове навантаження на печінку і швидко набрати зайві кілограми. Зазвичай рекомендується їсти холодець не частіше двох разів на тиждень.
В іншому, користь холодцю для організму людини - науково доведений факт. Рецептів приготування холодцю немислиме безліч. Цю чудову холодну закуску готують з різних сортів м'яса: свинини, яловичини, баранини. А сучасні кулінари здатні запропонувати холодець з риби і морепродуктів, овочів і навіть десертний, що складається з шоколаду і фруктів. Тому, це блюдо визнано гурманами усього світу, як виключно смачний і корисний продукт.
Коментарі
Дописати коментар