Згідно з даними нового дослідження, щотижневе вживання в їжу дорослими людьми двох-трьох порцій риби з високим вмістом омега-3 жирних кислот значно знижує їхні шанси померти від цілого ряду причин.
Проаналізувавши дані близько 2700 літніх американців, дослідники прийшли до висновку, що люди з високим вмістом в організмі омега-3 жирних кислот, основними джерелами яких є жирні види риб (наприклад, тунець і сардини), живуть в середньому на два роки довше тих, у кого рівень осега-3 найнижчий.
Доктор Даріуш Мозаффаріан, провідний автор дослідження з медичної школи Гарвардської жіночої лікарні в Бостоні, даючи інтерв'ю «Reuters Health», порадив якомога частіше включати жирну рибу в свій раціон харчування. «На жаль, переважна більшість американців не вживає по дві порції риби на тиждень, а це було б ідеально», - сказав Мозаффаріан.
Як вважалося протягом довгого часу, омега-3 жирні кислоти забезпечують захист організму від багатьох проблем, пов'язаних зі здоров'ям - наприклад, від передчасних пологів і хвороб серця. Однак результати досліджень на цю тему виявилися неоднозначними.
В рамках нового дослідження в 1992-1993 роках вчені взяли зразки крові у 2692 дорослих жителів США старше 65 років. На початку дослідження у жодного з учасників не були діагностовані серцеві захворювання. Дослідники визначили кількість омега-3 жирних кислот у крові піддослідних, а потім відстежували їх до 2008 року, щоб зафіксувати, скільки людей покине цей світ протягом даного періоду і з яких причин. У журналі «Аннали внутрішньої медицини» дослідники повідомили, що в ході дослідження померли 1625 учасників.
Мозаффаріан і його колеги відзначили, що за весь період дослідження з різних причин померло на 27% менше людей з найбільш високим рівнем омега-3 в крові, ніж учасників з найнижчим вмістом цих кислот. На думку дослідників, основна причина цього - дворазове скорочення випадків серцевих захворювань у людей з високим рівнем омега-3 в порівнянні з іншими.
Тим не менш, за твердженням Еліс Ліхтенштейн, директора лабораторії харчування для людей із серцево-судинними проблемами при Університеті Тафтса в Бостоні, нове дослідження не надало жодних доказів того, що омега-3 жирні кислоти сприяють збільшенню тривалості людські життя.
«Люди, в раціоні харчування яких багато риби, як правило, також вживають в їжу більше фруктів і овочів і значно менше червоного м'яса, ніж інші. Тому точно не відомо, чи позначається на тривалості життя вживання великої кількості риби або весь раціон харчування в цілому », - вважає Ліхтенштейн, яка не брала участі в новому дослідженні.
У своєму інтерв'ю «Reuters Health» вона додала, що практично всі досліджувані, у яких був відзначений менший ризик смертності, харчувалися відповідно до дієтами, рекомендованими Міністерством сільського господарства США і Американською асоціацією серця.
«Я думаю, що людям не слід пов'язувати стан свого здоров'я виключно з яким-небудь одним видом їжі. Швидше за все, в даному випадку головну роль грає здоровий спосіб життя, в тому числі і раціон харчування в цілому, а не тільки один з його компонентів », - підсумувала свою заяву доктор Ліхтенштейн.
Reuters
Коментарі
Дописати коментар