Ніяка антиалкогольна програма, що проводиться в країні, не зможе скоротити кількість справжніх любителів і цінителів пива. Історія виготовлення цього напою йде в глибину століть. Почали займатися процесом пивоваріння 8000 років тому. У Середньовіччі виробництво пива досягло промислових масштабів. Чому ж люди так люблять цей напій? Спробуємо розібратися і зрозуміти, в чому полягають користь і шкода пива.
Пиво вважається слабоалкогольним напоєм, що представляє велику кількість сполук, які утворюються в процесі ферментації рослинної сировини. Основні складові: 90% води, 3% вуглеводів, 7% етилового спирту, азотовмісні речовини. Етанол, наявний у пиві в досить незначною частці, не загрожує смертельним алкогольним отруєнням. Але міра необхідна завжди і у всьому.
Головні цінителі і любителі пінного напою проживають у Німеччині, Чехії, Англії. Саме в цих високорозвинених країнах виробляють саме якісне пиво. У Росії придбати істинно російське пиво досить важко. Всі пивоварні заводи, число яких досягає трьохсот, належать іноземним виробникам цього напою. Вони абсолютно не зацікавлені у виробництві висококласного пива на території чужої країни. Населення Росії із захопленням купує не зовсім якісний продукт, при цьому ставиться до нього з великою любов'ю, але, перебуваючи в інших країнах, з подивом виявляють, що там аналогічні марки пива значно якісніше і смачніше.
Говорячи про користь і шкоду пива, необхідно відзначити, що воно містить альдегіди, ефіри, сивушні масла. Вважається, що в процесі бродіння ці сполуки надзвичайно отруйні. Присутні в цьому напої і фітоестрогени, які є аналогом жіночих статевих гормонів. Деякі пропагандисти здорового способу життя стверджують, що надмірне вживання пива жінками загрожує їм можливістю виникнення онкологічних захворювань. Пиво вважається досить шкідливим напоєм при загостренні хвороб серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту. Не варто зловживати пінним напоєм людям з порушенням роботи нирок, мають такі захворювання, як пієлонефрит, нефроз. Гіпертоніки, на думку лікарів, теж неодмінно повинні обмежувати прийом пива, зупинившись на мінімальних дозах цього напою.
Справедливості заради, розмірковуючи про користь і шкоду пива, потрібно сказати, що в цей напій входять і виключно корисні речовини: аскорбінова кислота (вітамін С), біотин, ферменти, мінеральні солі, пантотенова кислота. Сам хміль володіє найпотужнішими бактерицидними властивостями. Органічні кислоти, що містяться в пиві, також надають позитивний вплив на життєдіяльність людини. Помірне вживання пива запобігає появі остеопорозу. Фітоестрогени знижують вимивання кальцію з організму, відповідно, знижується загроза переломів.
Живе пиво - найдорожче і найкорисніше, якщо говорити про користь і шкоду пива. Відсутність у ньому консервантів і інших шкідливих добавок робить цей напій виключно смачним, але термін зберігання його обмежений. Багато хто любить нефільтроване пиво, воно не тільки має велику кількість шанувальників, завдяки своєму смаку, але і прекрасно сприяє омолодженню шкіри обличчя та волосся. Пивом лікують фурункульоз. «Екстракт пива» обов'язково використовують косметичні фірми для створення ополаскивателей для волосся, масок для обличчя. Пивом лікують застуду, додаючи в нього мед, гвоздику. Тепле пиво значно пом'якшує сильний кашель. Хмелева гіркоту, наявна в пиві, ефективно активізує виділення шлункового соку. Пиво містить антиоксиданти, що запобігають багатьом хворобам. Мазі на пивний основі чудово допомагають при ревматизмі.
Користь і шкода пива - спірне питання, яке обговорюватиметься ще довгий час. Головне, не заборона цього слабоалкогольного напою, а вміння правильно його вживати. Корисні і шкідливі властивості цього продукту покажуть його кількість і якість. Будьте розумні у вживанні пива, насолоджуйтеся їм, і здоров'я вам!
Коментарі
Дописати коментар