Лактазная недостатність у дорослих
Фермент лактази вкрай необхідний новонародженим діткам, адже він допомагає засвоїтися молоку матері. З віком шлунково-кишковий тракт людини вже може самостійно перетравлювати молочний цукор, але не завжди. У деяких людей присутній непереносимість лактози. Причому люди, які не здатні засвоювати молочний цукор, не можуть вживати як цільне молоко, так і сир, морозиво, сир.
Непереносимість лактози має наукову назву - гиполактазия. Симптомами дефіциту лактази в організмі є здуття живота, болі в шлунку, метеоризм, неконтрольоване виділення газів (флатуленція), бурчання в кишечнику. Після вживання молочних продуктів через 1 - 2 години може розвинутися діарея. Причому не варто плутати непереносимість лактози з таким поняттям, як алергія на молоко. При алергії вживання молока знаходиться під повною забороною, а при гиполактазии організм здатний розщепити невелика кількість лактози. Більш того, іноді людина може випити цілу склянку молока і не відчути ніякого нездужання. Але варто йому продовжити вживання молочних продуктів, як відразу проявляються симптоми непереносимості лактози.
Фахівці великих молочних підприємств навчилися створювати безлактозную молоко саме для такої категорії громадян. Ферментація лактози проводиться штучним шляхом. У готовому продукті розщеплений молочний цукор міститься у вигляді галактози і глюкози. Безлактозную молоко сьогодні можна спокійно придбати в спеціалізованих магазинах і супермаркетах. Упаковки з готовим молочним продуктом мають напис: «без лактози». Найбільшим попитом користується продукція таких відомих концернів, як Parmalat, President, Valio.
Лактазная недостатність у дітей
Також дефіцит ферменту лактази може зустрічатися у новонароджених малюків та дітей, які не досягли піврічного віку. Найчастіше у маленьких діточок діагностують функціональну непереносимість лактози, яка виникає через травматичного пошкодження слизової оболонки кишечнику. Такий патологічний стан зазвичай розвивається на тлі дисбактеріозу, гастриту, або під дією білка молока, який в даному випадку виступає як алергену. В результаті шлунково-кишковий тракт дитини перестає виробляти лактазу в потрібній кількості.
В даний час практично будь-яка компанія, що займається випуском молочних продуктів, володіє широким асортиментом сумішей для дитячого харчування без лактози. У подібних сумішах вміст лактози намагаються звести до нуля. Для дітей, які страждають непереносимістю молочного цукру, безлактозні суміші випускають такі популярні компанії, як Сімілак, Білакт, Нутрилак, Семпер, Фрисо, Нутрилон, Бабусин козуб та інші.
Справедливості заради слід зазначити, що новонароджених малюків, що не переносять материнське молоко через дефіцит лактази, привчати до безлактозні суміші досить важко. Такі молочні продукти мають малопривабливим смаком, тому часто маленькі діти відмовляються їх вживати. У таких випадках переходити на дитячі суміші без лактози слід поступово.
Таким чином, молоко без лактози - важлива підмога для людей, які страждають непереносимістю молочного цукру. Коли доросла людина погано переносить лактозу, вживати продукти з її змістом все-таки можна. Головне, знати міру. Для цього потрібно визначити таку кількість лактози, яке організм може собі дозволити. І надалі свою межу перевищувати не слід.
Коментарі
Дописати коментар