Практично на всій території Росії росте смачна і красива ягода калина - справжня комора корисних речовин, необхідних для підтримки здоров'я людини. Говорячи про те, чим корисна калина, необхідно відзначити, що найбільш краща дана ягода, зібрана після перших заморозків. Саме тоді яскраво-червоні кетяги калини наповнюються виключно корисним, кілька гіркуватим на смак соком. Калину любили і цінували на Русі завжди. Цю цілющу ягоду збирали пізньої осені, сушили або заморожували, а потім додавали в пироги, компоти, киселі, морси як вітамінної добавки.
Багатогранний хімічний склад калини, що включає в себе цілий комплекс вітамінів, амінокислот, ефірних масел, фітонцидів, дубильних і пектинових речовин. Ці унікальні ягоди багаті вітамінами А, Р, К, фосфором, залізом, оцтової, валеріанова кислотою, цукрами. А за вмістом вітаміну С калина в 2 рази перевершує цитрусові фрукти.
Незвичайний аромат і смак калини, його практично неможливо сплутати з іншими ягодами. Кілька гіркуватий смаковий відтінок надає ягоді глікозид вібурнін. Незвичайне поєднання яблучного аромату і віддалено нагадує запах валеріанового кореня створюють дивну гармонію.
Безумовно, багатий вітамінний склад калини не залишає сумніву в її користь для здоров'я людини. Досить широко застосовується ця гіркувата ягода при лікуванні вірусних інфекцій, сезонних простудних захворювань. Лікарі настійно рекомендують використовувати калину людям, страждаючим атеросклерозом, гіпертонією, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, коліт.
В основному для лікувальних цілей прийнято використовувати настої або вітамінні чайні напої, приготовані на основі калини. Давно відомо чудесне лікувальну дію цієї ягоди при лікуванні бронхіальної астми, приступообразного кашлю. У цьому випадку рекомендується розтерти ягоди калини з натуральним бджолиним медом і давати хворому декілька разів на добу разом з гарячим чаєм.
Необхідно відзначити, що калина - чудовий жовчогінний і протизапальний засіб природного походження. Ця ягода вкрай сприятливо впливає на функціонування печінки, серцево-судинної системи, кровоносних судин. Входить до складу ягоди валеріанова кислота має заспокійливу властивість.
Прекрасно знають, чим корисна калина, народні цілителі. Особливо вони відзначають унікальні властивості кори калини, яку в цілющих цілях заготовляють навесні в період сокоруху. Кору висушують в темному місці, потім використовують в якості ефективного антисептичний, болезаспокійливий, сосудосуживающего кошти. З кори калини готують лікувальні відвари, настої. Їх з успіхом застосовують при внутрішніх кровотечах, зокрема, при виразці шлунка. В якості противолихорадочного засоби використовують при підвищеній температурі тіла. Як заспокійливий засіб, калинові відвари і настої багатьом допомагають при безсонні, емоційних переживаннях.
Для людей, які страждають від захворювань серцево-судинної системи, підійде цілющий напій, що складається з ягід калини, плодів шипшини, горобини, родзинок, кураги, глоду. Необхідно взяти по столовій ложці кожного інгредієнта, залити збір літром окропу, настояти в термосі. Потім настій п'ють, як лікувальний чай.
Також калина використовується як чудового косметичного засобу при наявності вугрів, прищів і інших шкірних висипаннях. У цих випадках свіжим калиновим соком протирають обличчя. Свіжоприготовлений сік калини допомагає позбутися від пігментних плям. Для цього рекомендується використовувати настій калини у вигляді примочок або компресів. Крім того, калиновий сік - природний антиоксидант, рекомендований до застосування для підвищення імунітету, профілактики онкологічних захворювань.
Калина дуже приваблива для людей, охочих скинути зайві кілограми. Ця ягода - низькокалорійний продукт, корисний для проведення розвантажувальних днів. У 100 грамах калини міститься всього 26 кілокалорій.
Таким чином, можна зробити певний висновок: ця дивовижна ягода обов'язково має бути присутня в кожному будинку. Калина - великий дар природи!
Коментарі
Дописати коментар