Аспарагінова кислота відома з 1868 року - саме тоді її виділили з паростків спаржі. Її застосовують у ортомолекулярной терапії (призначення пацієнтам потрібної кількості поживних речовин), для відновлення емоційної рівноваги, при великих фізичних навантаженнях.
Ця амінокислота, крім усього іншого, є постачальником енергії для мозку, нейромедіатором (передавачем імпульсів) центральної нервової системи. Вона представлена в організмі, як сама по собі, так і в складі білків. Ця речовина має велике значення для обміну речовин, функціонування ДНК, воно допомагає видаляти аміак з організму (тобто, бореться з токсинами, оберігаючи нервову систему) і підтримує імунітет. Воно сприяє проникненню іонів магнію і калію в клітини, від чого дуже виграє серце.
Спортсмени застосовують цей засіб, як добавку до раціону (у вигляді таблеток), через здатність кислоти підвищувати витривалість. Цінителі здорової їжі отримують цю речовину з пророщених насіння, фруктових соків, арахісу та інших продуктів.
Однак, неодноразово вчені піднімали таку тему, як шкода аспарагінової кислоти - зокрема, як збудливий засіб, потужно стимулюючого нервові клітини і здатного їх пошкодити, навіть викликати їх відмирання.
Як складова багатьох продуктів, що вважаються безпечними і нешкідливими, ця кислота сприяє зростанню апетиту до таких патологічних форм, коли людина не може давати собі звіту в тому, скільки їжі і якої якості він з'їдає. Продукти з вмістом цієї речовини часто їдять худнуть люди - і в підсумку вони обманюють себе і знову набирають вагу.
Баланс амінокислот в організмі може бути порушений вже тільки з тієї причини, що ви регулярно споживаєте продукти з цією речовиною. Примітно, що у епілептиків вміст цієї речовини в головному мозку сильно збільшується.
Нерідко шкоду аспарагінової кислоти криється в її високій дозуванні. Борючись з депресією або підвищуючи працездатність, люди занадто захоплюються препаратами з вмістом такої кислоти.
Медики висловлюються проти постійного вживання аспарагінової добавок. Особливо шкідливі вони можуть бути для дітей, оскільки дитяча нервова система дуже чутлива до такого впливу. Крім того, у дітей можуть розвиватися харчові розлади і неприйняття нормальних продуктів харчування, в яких немає подібних речовин. Спортсмени часто ризикують своїм здоров'ям, перевищуючи дозування таких препаратів, які покликані боротися з втомою і робити і більш витривалими.
Американський дослідник з Вашингтонської школи медицини Джон Олні зазначив, що застосування такого засобу може стати причиною генетичних ушкоджень, які ведуть до виникнення аутизму. Впливаючи на збудження і гальмування нервової системи, такий препарат апріорі не повинен застосовуватися з власної ініціативи без лікарського контролю.
Крім того, що в наявності шкоду аспарагінової кислоти, як інгредієнта продуктів харчування і добавок, не можна приймати такі препарати, якщо у вас є підвищена чутливість до їх компонентів. Щоб уникнути неприємностей зі здоров'ям, підшукайте більш щадне і безпечний засіб. Бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар