Пліній стверджував: «Істина у вині». Греки відповідали йому: «Вино і мудреця зведе з розуму». Японці помічали: «Метал перевіряється на вогні, а людина - на вині». Але точніше всіх був Омар Хайям, який описав проблему в два рядки:
- «Вино заборонене, але є чотири« але »:
Дивлячись хто, з ким, коли, і в міру ль п'є вино ».
Спори про вино тривають не одне тисячоліття. Одні не без підстав вважають вино справжнім злом, яке призвело до пияцтва і скалічив життя мільйонам людей, тоді як інші заявляють, що саме цей благородний напій є секретом довголіття. А дійсно, чи шкідливо вино і де грянь між користю і шкодою цього напою? Спробуємо у всьому розібратися.
У чому шкода вина
Перш за все, варто сказати, що вино - алкогольний напій, а значить щоденне вживання її, та ще у великих кількостях, стане серйозною загрозою життєдіяльності організму. У людини, що зловживає алкоголем, в організмі починають розвиватися незворотні процеси: знижується рівень уваги, сповільнюється реакція, з'являється апатія, знижується розумова активність. Однак це лише перші прояви руйнівного впливу алкалоїдів. Алкоголесодержащіх напої, в т.ч. і вино, сприяють розвитку хронічних недуг, призводять до руйнування печінку і сприяють розвитку виразки шлунка.
Чи не менше вино впливає і на мозок людини, адже навіть незначна частка цього напою призводить до загибелі сотень тисяч нейронів у головному мозку. А це, у свою чергу, загрожує порушенням психіки, до соціальної деградації особистості, і до негативного впливу на репродуктивну функцію людини. Кримінальна статистика також говорить не на користь вживання вина, адже 40% всіх злочинів скоюється на грунті алкогольного сп'яніння.
У чому користь вина
На противагу офіційній статистиці слід сказати і про користь вина. Показовим у цьому плані виглядає той факт, що при однаковій кількості вживання жирної їжі, смертність від інфарктів та інсультів у Франції в 2, 5 рази нижче, ніж у тій же Америці. Проведені дослідження показали, що вся справа в регулярному вживанні французами вина. Це відкриття отримало гучну назву «французький феномен» і змусило вчених пильно вивчити вплив вина на людський організм.
Якщо розглянути хімічний склад вина, то можна сказати, що цей напій багатий різними вітамінами і мікроелементами: йодом, магнієм, марганцем, фосфором, калієм і навіть рубідієм, який, за твердженням медиків, зміцнює нервову систему. Складні ефіри, альдегіди, кислоти, вітаміни B, C і PP також присутні у вині. Всі перераховані речовини чудово тонізують організм і здатні знизити тиск. А наявність у вині антоціанів вказує на те, що напій цей навіть в невеликих кількостях має антибактеріальну дію.
У розглянутому напої містяться речовини, які служать пастками для шкідливих молекул, які з'являються в організмі в процесі харчування. До того ж червоне вино знижує рівень холестерину, сприяє зміцненню артерій, а значить, запобігає серцево-судинним недуги. Крім того, регулярне вживання вина в розумних дозах допомагає оновленню клітин організму.
Правила пиття
Отже, отримавши відповідь на питання «чи шкідливо вино» потрібно згадати про те, як не перейти тонку грань відокремлює користь вина від його шкоди. Вчені Гарвардського університету, розрахували, що для підтримки здоров'я доросла людина може випивати 1 келих вина (150 г) в день. Ця саме та доза, яка допоможе знизити ризик смертності від захворювань серця на 30%. Головне запам'ятати, що корисно буде лише червоне сухе вино з мінімальним вмістом цукру. Будьте завжди здорові!
Коментарі
Дописати коментар