У народній медицині овес використовується з давніх часів. Він дешевий, простий у приготуванні і містить безліч корисних речовин. До його складу входять вітаміни A, E, H, PP і групи B. Вітамін B3, або пантотенова кислота, відповідає за обмін речовин та їх засвоєння організмом. Його дефіцит призводить до занепаду сил, втоми, оніміння пальців ніг. Трохи менше у вівсі міститься вітаміну B1, необхідного для функціонування м'язової і нервової систем та регулюючого обмін вуглеводів і амінокислот. Його нестача в організмі (хвороба «бери-бери») призводить до головного болю, втоми, дратівливості, втрати апетиту, безсоння.
Вітамін E, або токоферол, відповідає за роботу статевих залоз і дітородну функцію, благотворно впливає на розвиток плода при вагітності, перешкоджає утворенню вільних радикалів, уповільнює старіння, сприяє засвоєнню білків і загоєнню ран.
З вівса можна приготувати безліч різних страв, в числі яких - каші, киселі, толокно. Широко відомий народний засіб - вівсяний кисіль. Рецепт: засипати крупу в каструлю, залити холодною кип'яченою водою у відношенні 1: 1, додати дріжджі, загорнути каструлю в рушник і поставити в тепле місце на добу. Після бродіння рідину злити і довести до кипіння. Гарячий кисіль можна вживати з рослинною олією, а після охолодження він твердне, і тоді його доводиться різати ножем.
Овес містить і інші корисні елементи - кремній, калій, фосфор, магній, кальцій, холін . Кремній входить до складу сполучної і кісткової тканин і бере участь у процесах життєзабезпечення організму . Його дефіцит може призвести до атеросклерозу . Фосфор бере участь у білковому обміні і впливає на роботу серця і нирок . Калій нормалізує серцеву функцію, бере участь у передачі нервових імпульсів і допомагає при набряках, посилюючи сечовиділення . Завдяки останньому з перерахованих властивостей овес широко використовується в народній медицині у вигляді відвару . Рецепт: 1 склянка вівса залити 4 склянками води і гріти на водяній бані до тих пір, поки не залишиться половина обсягу . Потім додати 4 ст . ложки меду і поставити на водяну баню ще на 5 хвилин (головне - не перегріти, так як мед і містяться в вівсі вітаміни нестійкі до нагрівання) . Потім зняти з плити і профільтрувати . Приймати всередину . При ниркових захворюваннях рекомендують пити по півсклянки вівсяного відвару 2-3 рази на день .
Овес застосовують і зовнішньо - для розсмоктування набряків. Згідно тибетській медицині, зароджується пухлина (особливо на молочній залозі) можна розігнати, не вдаючись до операції. Для цього відварену вівсяну потерть або солому слід загорнути в марлю, прикласти до пухлини, укутати шерстяним шарфом, а зверху накрити целофаном, щоб фітонциди усмоктувалися в хворе місце.
Як загальнозміцнюючий засіб вживають настій вівса. Рецепт: змішати по 2 ст. ложки насіння вівса і кропу і 1 ст. ложку плодів глоду, залити отриману суміш 0, 3 л окропу і варити на слабкому вогні 30 хвилин. Знявши з вогню, дати настоятися протягом 4 годин, потім процідити. Весь настій необхідно випити протягом доби, кожен прийом - за 30 хвилин до їжі.
При занепаді сил і недокрів'ї допомагає такий засіб: 1 ст. ложку вівсяної муки залити склянкою води, настояти 2 години, процідити і додати трохи меду. Отриману суміш приймати порціями, 3-4 рази на день перед їжею. Завдяки безлічі корисних властивостей і великому вмісту необхідних для життєдіяльності людського організму речовин овес з успіхом замінює багато медичні лікарські препарати. Намагайтеся по можливості вживати тільки натуральні продукти, подаровані нам матінкою-природою, - і вони вас не підведуть!
Коментарі
Дописати коментар