Автори нового дослідження вважають, що, всупереч поширеній думці, жувальна гумка не допомагає людям приборкати свій апетит і скинути вагу. Не секрет, що після вживання жувальної гумки люди набагато охочіше їдять чіпси, печиво і цукерки, ніж фрукти і овочі. Це тому, що після ментолу, що міститься в багатьох видах гумки, смак фруктів і овочів здається їм неприємним.
«З цієї ж причини після чищення зубів ментоловою зубною пастою апельсиновий сік іноді здається просто огидним на смак», - сказала співавтор дослідження Крістіна Свобода, фахівець в області харчування з Університету штату Огайо.
Допомагає схуднути?
Відомо, що в деяких випадках жувальна гумка піднімає тонус, а що міститься в ній замінник цукру ксиліт перешкоджає розвитку вушних інфекцій у дітей. Багато хто вважає, що, оскільки пережовування гумки стимулює виділення шлункового соку, у людини підвищується і апетит. Вчені ж стверджують, що жуйка, навпаки, змушує людей відчувати себе ситими, і ті, в свою чергу, їдять менше. Щоб перевірити це твердження, виробники жувальної гумки «Wrigley» навіть запропонували профінансувати наукові дослідження на дану тему.
Для того щоб з'ясувати, який же вплив надає вживання жувальної гумки на апетит і позбавлення від зайвої ваги, було проведено кілька досліджень, проте їх результати виявилися досить суперечливими. «Нам було цікаво, чи дійсно це допомагає скинути вагу», - розповіла Свобода інтернет-виданню «Live Science».
Огидний смак?
Щоб з'ясувати це питання, Свобода та її колега Дженніфер їх університету Буффало запропонували 44 добровольцям пограти на ігровому автоматі «Slotmachine» в обмін на харчові продукти в якості призів. Деякі учасники намагалися виграти мандарини або виноград, інші - картопляні чіпси або M & M's. Перед грою половина з них жували фруктову жуйку, решта - м'ятну гумку виробництва компанії «Wrigley».
Виявилося, що ті, хто жував м'ятну гумку, були значно менше зацікавлені отримати в якості призів фрукти; очевидно, їм не вистачало мотивації. А у тих, хто вживав фруктову гумку, такої тенденції не спостерігалося.
На другій стадії експерименту дослідники попросили учасників записувати в спеціальний журнал все, що вони їли. Через деякий час випробовуваним було запропоновано протягом тижня жувати м'ятну гумку перед кожним прийомом їжі, включаючи перекуси, а іншим - просто продовжувати записувати весь свій раціон харчування.
З'ясувалося, що після жувальної гумки учасники їли менше. Однак це не призводило до споживання меншої кількості калорій. Замість цього учасники отримували менше поживних речовин разом з їжею і таке ж, як раніше, кількість калорій.
На думку Крістіни Свободи, причина полягає в тому, що взаємодія міститься в жувальній гумці ментолу з поживними речовинами фруктів і овочів призводить до появи неприємного гіркого смаку, відбиваючого у людей всяку охоту споживати здорову їжу.
Довгострокова перспектива?
«Отримані результати цікаві, але вони не дають можливості зрозуміти, як жувальна гумка може змінити звички харчування людей в довгостроковій перспективі», - вважає Бретт Картер, фахівець з харчового поведінки з Університету Вашингтона (Сіетл, США), який не брав участі в даному дослідженні. Крім того, дані в журналах для запису споживаної їжі не дають можливості точно визначити кількість споживаних калорій.
«Люди не в змозі навіть відстежити, що і в яких кількостях вони їдять», - повідомив Картер в інтерв'ю «Live Science». - «Що вже говорити про точний підрахунок калорій - тут може бути допущена маса помилок».
Tia Ghose, Live Science
Коментарі
Дописати коментар