Перед продажем яйця обов'язково перевіряють на якість і відбраковують непридатні, тобто сортують. Сортировку виробляють на птахофабриках за допомогою фотоелементів і не пізніше одного дня з часу знесення яєць.
До шлюбу відносяться не тільки яйця із зовнішніми дефектами, такими як ушкодження шкаралупи (тріщини), навіть без виливання вмісту, а й ретельно розглядається яйце всередині. У шлюб йдуть такі яйця, у яких пошкоджені внутрішні оболонки і білок змішався з жовтком - так звані «базіки». Не годяться для вживання і яйця «Краснянка», які під час формування наповнилися кров'ю, не придатне яйце і з повністю непрозорим вмістом - «тумак». У шлюб відправляються яйця з великими нерухомими плямами у внутрішньому вмісті, з сторонніми включеннями і т.д.
Чистота шкаралупи перевіряється візуально. Яйця повинні бути без плям бруду, курячого посліду або крові. В іншому випадку допускається мити яйця, але треба враховувати і те, що для тривалого зберігання яйця краще не мити. Запахи гнилості, затхлості, тухлості повинні бути відсутніми.
Сортування включає в себе і поділ за категоріями і термінами зберігання. За категоріями яйця поділяються за вагою та розміром - на добірну, першу і другу, за термінами зберігання - на столові і дієтичні. До дієтичних яйця відносяться такі, які були знесені не більше семи діб тому. Якщо 7 діб минуло, яйце переходить у категорію столового.
Якість зберігання яєць залежить, насамперед, від температури. Яйця найкраще зберігати в холодильнику, тоді термін зберігання можна продовжити до одного місяця. Зберігання яєць при кімнатній температурі знижує термін використання до 10-12 днів. Вологість, при якій зберігаються яйця, теж має значення для збереження гарної якості яєць.
Слід пам'ятати і те, що для дозрівання смаку яйця необхідно 3-4 дні, і любителям з'їсти яйце відразу «з-під курочки» варто краще трохи почекати для отримання більш повних смакових відчуттів.
Так як же перевірити свіжість і якість яєць в домашніх умовах?
Рекомендують два способи. Способи прості, але досить ефективні.
Для першого способу необхідне джерело світла з лампочкою, потужністю не менше 100Ватт. Потрібно піднести яйце до джерела світла і уважно розглянути його вміст. Про свіжості яйця буде говорити пуга. Пугою називається повітряний прошарок між шкаралупою і тоненькою плівкою під шкаралупою. Пуга розташовується з боку тупого кінця. Так от, у абсолютно свіжого яйця така повітряний прошарок практично відсутня. У міру зберігання яєць вміст ущільнюється, волога починає випаровуватися через пори в шкаралупі і з'являється пуга. У дієтичних яєць пуга не повинна бути більше 4 мм. Для столових яєць пуга вже може бути 7-9мм. Яйця, віднесені до другого сорту, мають пугу 11мм.
Свіжість яйця допоможе визначити і візуальний огляд вмісту. Для дієтичних яєць - жовток повинен бути однорідний, світлий, щільний, ледь помітний. Всередині яйця жовток повинен знаходитися по центру. У їдальнях яйцях жовток може бути трохи зміщений щодо центру, але необхідно стежити, щоб жовток не прилипав до шкаралупі - це яйце вже не свіже. Що стосується білка, то білок дієтичних яєць - щільний і просвічує, а у столових може бути злегка розрідженим, але не в якому разі не водянистим. Зародок на просвіт не повинен бути помітний ні у дієтичних, ні у столових яєць.
При візуальному огляді при просвічуванні можна навіть у абсолютно свіжих яєць побачити всередині крапельки крові . Фахівці з харчування запевняють, що якщо подібні включення рухливі і невеликі (точкові), то для здоров'я вони ніякої шкоди не принесуть, так як це не ознака псування, а результат, швидше за все, поранення яйцевода у курки . Але, якщо ви виявили в яйці «кров'яний кільце», то таке яйце не придатне для їжі, навіть після тривалої теплової обробки . Це кільце - кровоносна система загиблого зародка . Може попастися і таке яйце, в якому білок злегка рожевий, а жовток насиченого червоно-оранжевого кольору . Це говорить про те, що в процесі формування у вміст потрапила кров . Подібні яйця краще використовувати для приготування млинців, оладок, котлет - всього того, що піддається надалі тепловій обробці . Якщо на просвіт видно темні плями, то це може говорити про те, що в яйці почали інтенсивно розмножуватися мікроорганізми і утворили вже цілі колонії, такі яйця можна використовувати тільки для подальшої теплової обробки . Якщо подібні плями досить великі, то краще не ризикувати, і не використовувати таке яйце взагалі .
Для другого способу перевірки свіжості яєць знадобляться два розчину солі у воді різної концентрації. Один розчин з концентрацією 7 відсотків, другий - 3, 5 відсотка. Принцип заснований на тому, що залежно від термінів зберігання питома вага яєць змінюється. Якщо яйце потонуло в 7-процентному розчині, значить воно абсолютно свіже. Якщо потонуло в 3, 5 -процентна, але плаває в 7-процентному розчині, то яйце середньої свіжості і зберігати його можна ще строком до двох тижнів. У випадку, коли яйце не потонуло в розчині 3, 5 відсотка, то яйце годиться тільки на викид і для їжі його вживати не можна.
Будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар