Нерідко у зв'язку з цим звучать рекомендації застосовувати відвар шипшини при вагітності, причому є різні способи його приготування. Власне, найкорисніший напій з найкрасивіших і ароматних плодів відваром навряд чи можна назвати - для його приготування плоди заливають окропом і настоюють в термосі 6 годин. На 12 плодів шипшини беруть 0, 5 літра води. А п'ють такий напій тільки після проціджування, додаючи цукор або мед.
Ось рецепт відвару в традиційному виконанні. На 5 столових ложок сушених плодів беруть 1 літр води. Плоди потрібно розтовкти, залити холодною водою, поставити на вогонь і дати прокипіти протягом 10 хвилин. Термос або закутану посуд з відваром залишають на 10-12 годин. Перед застосуванням проціджують. П'ють такий відвар, якщо немає інших рекомендацій, тричі на день по половині склянки, а якщо він вийшов занадто насиченим - додають кип'ячену воду.
Іноді такий відвар п'ють навіть під час пологів, по маленькому ковтку, з перервами, таким чином відновлюючи сили. У подальшому, при відсутності протипоказань, напій з шипшини можна пити для підтримки організму після пологів, під час лактації.
Перш ніж вдатися до такого засобу, зверніть увагу на якість самих плодів, які ви плануєте використовувати для приготування напою. Вони повинні бути зібрані червоними, але твердими в чистих районах. А також висушені при 60-70 градусах із застосуванням спеціального обладнання чи духовки. Якщо в процесі сушіння плоди пригоріли, вони вже не придатні до використання. Не можна застосовувати і такий шипшина, який зберігається більше 2 років.
Чи заходи безпеки при застосуванні такого засобу як шипшиновий відвар? Так, такі є. Варто стежити за тим, щоб не було надлишку у вживанні відвару, оскільки дуже велика кількість вітаміну С може нашкодити ниркам, навантаження на які у майбутніх мам і так висока. У той же час відзначимо, що іноді такий відвар лікарі в оптимальній кількості призначають саме для підтримки нирок - чергують тиждень з прийомом такого засобу і тиждень без нього. Обов'язково потрібно полоскати рот після того як відвар випитий - інакше він може пошкодити зубну емаль.
Не варто пити відвари і настої з шипшини, якщо діагностовані захворювання серця, виразка або гастрит, а також за наявності дерматологічних хвороб. Категорично не можна вдаватися до цього засобу тим вагітним, чий організм схильний до утворення тромбів, порушень кровообігу, підвищення тиску або запорів.
У кожному разі, без попередньої консультації з лікарем вагітним застосовувати подібні засоби не рекомендується.
Коментарі
Дописати коментар