Акація срібляста відноситься до сімейства бобових. Це дерево досить широко поширене в Південній Африці, США, в Європі, а також в Мадагаскарі. На території СНД акація срібляста зустрічається переважно на Кавказі. Батьківщиною акації сріблястою вважають Австралію. Акація срібляста - вічнозелене дерево висотою близько 12-14 метрів. У рідних місцях акація срібляста може вирости до 45 метрів. Це дерево має розкидисту крону, коричневу або сіро-буру кору, вкриту неглибокими тріщинами, двоякоперистим, ланцетні, загострені на вершині листочки. Листя акації сріблястою, як і гілки, покриті сірувато-зеленуватим, сріблястого відтінку, нальотом, за що дерево і отримало свою назву. Квітки акації сріблястою жовтувато-сірого кольору, досить маленькі, з приємним запахом, зібрані в суцвіття. Плоди рослини - подовжені, плоскі боби світло-коричневого кольору.
У лікувальних цілях в народній і сучасній медицині використовуються квітки, кора і камедь акації сріблястою, в яких містяться: флавоноїди, полісахариди, дубильні речовини
, Феноли, спирти, органічні кислоти, цукру, мінерали, каротин, вітамін С, ефірні олії, а також багато інших корисних речовин.Відвар квітів акації сріблястою володіє сильним відхаркувальну, жарознижувальними, бактерицидну, протизапальну і потогінну дію, тому він з давніх часів вживається при гострих і хронічних захворюваннях дихальних шляхів, які супроводжуються сильним кашлем і високою температурою тіла. Щоб приготувати відвар квіток акації, дві столові ложки висушений квітів заливають пів-літром окропу і кип'ятять на повільному вогні протягом 6-8 хвилин, потім дають відвару настоятися близько години, і приймають за півгодини до їди 3 рази в день по одній третині склянки.
При хворобах шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються підвищеною кислотністю, регулярне пиття відвару квітів акації сріблястою сприяє пониженню функції секреторних залоз, знімає запалення, загоює слизові оболонки шлунка і кишечника, прибирає печію і метеоризм. Тому його показано пити як при гострих і хронічних гастритах з підвищеною кислотністю, так і при виразці шлунка і 12-палої кишки.
Відвар і спиртова настоянка квітів акації сріблястою дуже допомагає при різних хворобах суглобів: подагрі, артриті, ревматизмі. Відвар квітів акації сприяє виведенню з крові сечовини, а компреси і примочки із спиртовою настоянкою знімають запалення і прибирають болючість в суглобах.
Міцний відвар кори акації сріблястою застосовується як бактерицидний і протизапальний засіб при різних хворобах шкіри і слизових оболонок. При жіночих гінекологічних захворюваннях спринцювання і ванночки з відваром кори акації сріблястою допомагають зменшити запальний процес, нормалізують бактеріальну флору, вбивають грибки і мікроби. Відвар кори акації сріблястою рекомендується використовувати тільки для зовнішнього застосування, так як в корі міститься отруйна речовина токсальбуміном, яке при прийомі всередину може викликати отруєння.
Камедь акації сріблястою використовується для інгаляцій при гострому і хронічному бронхіті. Вона також дуже добре допомагає при захворюваннях кишечника і частих розладах стільця, застосовуючись як в клізмах, так і внутрішньо. Її водним розчином рекомендується полоскати рот, горло і закапувати ніс при різних захворюваннях ротової порожнини і носоглотки.
Отримується з квітів акації сріблястою масло, широко використовується в сучасній косметичної й парфумерної промисловості. Воно входить до складу гелів для душу, кремів і масок для обличчя, бальзамів для волосся та ін. Масло акації сріблястою містить природні антиоксиданти і допомагає запобігти передчасному старінню і в'янення шкіри.
У маслі квітів акації містяться також речовини, які дуже сприятливо впливають на нервову систему людини. Якщо, приймаючи перед сном ванну, регулярно додавати у воду 10-15 крапель олії акації сріблястою, можна позбутися безсоння, заспокоїти нерви, добре розслабитися і істотно поліпшити загальне самопочуття.
Збирають і заготовляють квітки акації навесні, коли вони ще тільки починають розпускатися. Їх сушать і зберігають у прохолодному сухому приміщенні впродовж двох років. Кору акації сріблястою можна заготовлювати протягом усього теплої пори року.
фото
Коментарі
Дописати коментар