Мільйони людей починають свій день з чашки ароматної запашного чаю, який допомагає остаточно прокинутися після нічного відпочинку, відновити працездатність. Включитися в ритм життя з гарним настроєм дозволяє наявність кофеїну в чаї. Багатьох людей, стурбованих станом власного здоров'я, часто хвилює цей інгредієнт, що входить до складу натуральної кави або чайного напою. Деякі люди взагалі прагнуть відмовитися від кофеїну, вживаючи напої, не містять цей алкалоїд. На думку таких людей, кофеїн досить небезпечний, тому що викликає зайву активність серцевого м'яза, а серце слід берегти.
У свою чергу люди, що віддають перевагу ранкової чашки зеленого або чорного чаю, нерідко стурбовані питанням, в якому саме чаї більше кофеїну. Згідно міркувань багатьох людей, більша кількість кофеїну в чаї чорному, міцно завареному. Але численні проведені дослідження показали, що в зеленому чаї вміст кофеїну істотно вище. Причому кофеїну в зеленому чайному напої навіть більше, ніж у натуральному кави. Що ж представляє із себе сам предмет обговорення - кофеїн, як саме він впливає на організм людини?
Кофеїн є різновидом Метілксантіновий сполук, які містяться майже в 60-ти продуктах харчування рослинного походження. При цьому кофеїн в чаї тісно пов'язаний з чайним танином, тому вплив такого з'єднання на організм людини значно м'якше порівняно з впливом кофеїну в натуральному кави. У цьому полягає позитивний фактор впливу кофеїну, присутнього в чайному напої.
Розглядаючи кофеїн з медичної точки зору, слід зазначити, що цей алкалоїд в чайному напої є класичним природним психомоторним стимулятором людського організму. Він має унікальну властивість збуджувати нервову систему будь-якої людини, що вживає вранці зелений або чорний чай. Крім усього вищевказаного, кофеїн в чаї проганяє сонливість, сприяє стабілізації психічної активності людини.
Одночасно з впливом на центральну нервову систему, кофеїн ефективно збуджує вегетативну, іннервують внутрішні органи, систему організму людини. Кофеїн розширять судини скелетних м'язів. Після чашечки зеленого або міцного чорного чаю зростає частота серцевих скорочень, підвищується артеріальний тиск. При регулярному перевищенні дозволеної норми споживання всі вищевказані фактори впливу кофеїну на організм людини досить небезпечні для людей, які страждають від такого захворювання, як гіпертонія. Хоча в зеленому чаї кофеїн діє тільки на первинному етапі, потім тиск знижується, тому зелений чай показаний гіпертонікам.
Кофеїн у чаї, крім збудливої дії, володіє іншим важливим властивістю. Воно полягає в його дивну здатність руйнувати підшкірний нейтральний жир, а також збільшувати вміст в крові жирних кислот. Дана дія, а саме збільшення в крові цукру і кількості жирних кислот, є основною причиною відчуття незвичайної бадьорості, припливу сил і енергії після вживання ранкової чашечки зеленого або чорного чаю. Жирні кислоти, потрапляючи в кров людини, викликають посилення тепловіддачі, значне підвищення температури тіла, тому досить легко зігрітися чашечкою смачного ароматного чайного напою в холодну, вогку погоду.
Багато хто вважає, що фортеця і терпкість чайного напою залежать від кількості кофеїну в чаї. Таке міркування помилково по своїй суті, адже насправді фортеця чаю визначається не кількістю кофеїну, а сортом чайного напою, районом зростання, способом його виготовлення. Наприклад, сорти чорного цейлонського чаю, що відрізняються фортецею, насиченістю, містять меншу кількість кофеїну, ніж вважаються слабкими деякі китайські сорти зеленого чаю. Темний відтінок чаю аж ніяк не свідчить про високий вміст кофеїну.
Коментарі
Дописати коментар