Сметана є продуктом, що володіє безліч корисних якостей . Вона містить велику кількість вітамінів, бета-каротин, біотин, органічні кислоти, макро- і мікроелементи . Велике значення для підтримки життєдіяльності людини мають знаходяться в сметані фосфор, калій, цинк, магній . У цьому кисломолочному продукті досить багато кальцію, що сприяє зростанню і зміцненню кісток . Крім того, сметана складається з тваринного білка, натуральних цукрів і чистої води . Разом з тим, цей продукт дуже калорійний, з великим вмістом жирів, тому людям, що стежать за своєю вагою, часто вживати її не варто . Корисно з'їсти кілька ложок сметани, присипаної цукром або змішаної з медом, для відновлення сил після сильного стресу, зняття депресії, поліпшення настрою . Цей кисломолочний продукт рекомендується вживати людям зі слабкою системою травлення - він підвищує апетит, позитивно впливає на гормональний фон і репродуктивну функцію організму .
В даний час в промисловому виробництві сметану готують з вершків, пастеризованих для знищення сторонньої мікрофлори. Жирність вироблюваного продукту різна - від 10 до 40 відсотків. Природно, 10% -ная сметана відноситься до дієтичних продуктів і значно краще засвоюється, тому дієтологи рекомендують її людям з проблемами травлення. Є думка, цей продукт шкідливий через холестерину, проте навіть при вживанні дуже жирної сметани холестерину утворюється значно менше, ніж при використанні вершкового масла. Іноді це масло рекомендують заміняти сметаною. Через погану сполучуваності з хлібом, картоплею і крупами сметаною не варто зловживати людям, що страждають серцевими хворобами або мають проблеми з тиском. Крім того, постійне вживання сметани може сприяти порушенню жирового обміну, що збільшує навантаження на печінку і жовчний міхур.
Говорячи про користь і шкоду сметани, вкрай важливо пам'ятати про правильному зберіганні цього кисломолочного продукту. Якщо сметана довгий час зберігається при підвищеній температурі або в упаковку потрапляє повітря, молочний жир окислюється, і мікроорганізми починають посилено розмножуватися, в результаті чого з'являється кислий салістий смак, і продукт втрачає свої неповторні якості. При появі цвілі смак сметани стає прогірклим, а відділяється сироватка або грудки білка говорять про Підморожені продукту. У нашій країні термін зберігання сметани становить, як правило, 72 години, а імпортний продукт можна зберігати до двох місяців внаслідок його спеціальної термічної обробки.
Сметану застосовують не тільки в кулінарії, але і в косметології. Усім жінкам відомі ефективні домашні маски для обличчя з сметани і полуниці, що також свідчить про її користь. Якщо використовувати цей кисломолочний продукт розумно, не забуваючи про його калорійності і жирності, він принесе тільки користь. Використовуйте сметану в якості доповнення до різних страв, а також в косметичних цілях, і будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар