Пшоняна крупа - склад
Пшоняна крупа виготовляється з проса допомогою дроблення, шліфування та інших видів обробки. Вона використовується не тільки для приготування каші, але і для супів, гарнірів, запіканок, пудингів, киселів, східних солодощів. Ця крупа багата вітамінами A, B1, B2, B5, В6 і PP, клітковиною, амінокислотами, крохмалями декількох видів, а також калієм, магнієм, фосфором, залізом, фтором, білковими сполуками та іншими корисними речовинами, необхідними для нормальної життєдіяльності людського організму.
Користь каші
Пшоняна каша відома, в першу чергу, своєю здатністю виводити з організму токсини і важкі метали. Тому її бажано постійно вживати жителям мегаполісів і забруднених територій. Крім того, завдяки високому вмісту натуральної клітковини ця каша нормалізує функцію травної системи і є чудовим дієтичним продуктом, який можуть вживати і ті, хто хоче знизити вагу. Незважаючи на високу калорійність - близько 380 ккал на 100 г продукту, пшоняна каша не збуджує апетит, тому що має низький глікемічний індекс, зате ефективно відновлює енергетичний баланс, зміцнює тканини і додає сили. Завдяки тому, що до складу пшенки входить вітамін В6, поліпшує обмін речовин, прискорюється процес спалювання жиру в організмі.
Пшоняна каша якраз для людей, що відмовилися з різних причин від вживання глютену, так як у складі пшенки глютену немає. Група вітамінів В сприяє зміцненню нервової системи, поліпшенню мозкової діяльності, фосфор допомагає зміцненню кісткової тканини.
У зв'язку з тим, що крупа стримає магній, кардіологи радять вживати пшоняну кашу регулярно, так як вона допомагає нормалізувати кров'яний тиск, зміцнює серцевий м'яз, знижує ризик розвитку атеросклерозу та інших серцевих захворювань. Пшоняна каша сприяє зниженню рівня холестерину в крові і очищенню судин. Її рекомендують вживати при таких захворюваннях, як подагра, артроз, цукровий діабет. Результати досліджень говорять про зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера у тих, хто регулярно вживає пшоняну кашу.
Нарешті, пшоняна каша рекомендується тим, хто прагне позбутися проблем з печінкою, поліпшити якість і зовнішній вигляд своєї шкіри, зміцнити нігті і прискорити ріст волосся. Пшоняна каша - цінне джерело натуральних поживних речовин, тому її вживання показано і дорослим, і дітворі.
Користь пшоняної каші буде максимальною, якщо її варити на воді, без додавання солі і цукру. У готову кашу для збільшення вітамінної складової можна додати мед, гарбуз, сухофрукти, свіжі або заморожені ягоди, фрукти. Оскільки в Пшенко містяться повільно засвоювані вуглеводи, такий сніданок дасть заряд енергії на весь день.
У Пшенко багато жирів, під дією світла і кисню, вони починають швидко окислюватися, крупа гіркне і набуває неприємного запаху і смаку, стає не придатною до вживання. Зберігати крупу необхідно в темному місці, в банці з щільно закритою кришкою.
Дивіться також відео рецепт - Пшоняна каша з гарбузом
Коментарі
Дописати коментар