Щодня мільйони людей у світі замислюються про те, чим би замінити цукор, і в якості альтернативи багато хто вибирає аспартам - підсолоджувач, дозволений до використання в харчовій промисловості в понад 100 країн.
Цей продукт, відомий також як E-951, застосовується як інгредієнт 5000 напоїв і солодощів, починаючи з 1981 року. Він міцно зайняв позицію лідера, і в даний момент обсяги його виробництва - це чверть усіх обсягів випуску штучних підсолоджувачів в світі.
Оскільки аспартам майже в 200 разів солодше цукру, він вельми вигідний для виробників напоїв і продуктів харчування. Виробники, які застосовують цю речовину, апелюють до того, що близько 200 досліджень, проведених протягом 30 років, доводять нешкідливість цього підсолоджувача. Зокрема - під впливом цієї речовини не відбувається негативних змін метаболізму, рівня інсуліну, глікемічного індексу.
В той же час, численні програми та публікації для інформування споживачів надають красномовні відомості про те, що шкода аспартама все-таки відчутний. Чи не в тому секрет таких розбіжностей, що безпечним ця речовина визнають дослідження, фінансовані промисловістю, а про небезпеку заявляють незалежні дослідники?
Популярний в Європі «Журнал дієтичного харчування» представив публіці результати досліджень, проведених вченими з ПАР. Посилаючись на понад 50 наукових робіт, автори наполягають на тому, що компоненти аспартама - такі, як фенілаланін, метанол, аспарагінова кислота - негативно впливають на стан мозку. Як наслідок, спостерігаються зміни настрою, розлади сну і апетиту. Також від їх впливу порушується баланс гормонів, метаболізм амінокислот. Вчені вважають, що аспартам, як руйнівник нервових клітин може призвести до хвороби Альцгеймера.
Крім того, дослідники повідомляють про окислювальному стресі для нервових клітин внаслідок вживання в їжу аспартама. А в 1992 році ВПС Сполучених Штатів були змушені терміново вирішувати проблему, що виникла у пілотів саме через це речовини - вживання напоїв з підсолоджувачем стало причиною зниження здатності керувати літаком і зростання ймовірності нещасних випадків. Медики наполягають на тому, що шкода аспартама - достатня підстава, щоб не застосовувати його у продуктах для дітей, адже ця речовина містять цукерки, морозиво та інші солодощі. Зверніть увагу: підсолоджувач застосовують навіть у виробництві зубної пасти.
Напої та продукти з ним вкрай шкідливі для вагітних, оскільки навіть у малих дозах ця речовина негативно впливає на розвиток ембріона. Якщо ви побачили на упаковці продукту напис про вміст фенілаланіну (тобто, в складі продукту є аспартам), для ще не народженої дитини це може бути чревате порушенням обміну фенілаланіну в організмі - і, як наслідок, розумовою відсталістю.
Горезвісна марність газованої в вгамування спраги пояснюється просто: залишки підсолоджувача не видаляється з порожнини рота, і нудотний смак знову викликає спрагу.
Вчені застерігають: штучні підсолоджувачі можуть провокувати розвиток раку. Досить продукту з аспартамом досягти температури 30 градусів, як у ній утворюються канцерогени.
Крім того, шкода аспартама торкнувся і худнуть людей - вони знову набирають вагу і додатково отримують проблеми з обміном речовин. Краще вже звернути увагу на натуральні продукти, як альтернативу цукру - здоровіше будете!
Коментарі
Дописати коментар