Людство з давніх часів культивує гірчицю. З глибокої давнини люди знали привабливі смакові якості цієї рослини для приготування приправ. До теперішнього часу насіння гірчиці визнані незамінною спецією національних кухонь більшості країн. Крім того, гірчиця - чудове народне лікувальний засіб від безлічі захворювань.
Природа подарувала людям величезну різноманітність гірчиці. Практично всі, якщо не знають, то неодмінно чули про гірчиці чорної, гірчиці білої, гірчиці сарептської, гірчиці діжонськой? При бажанні дані різновиди гірчиці можна придбати в будь-якому супермаркеті.
До подрібнення насіння цієї рослини мають досить слабкий смак і аромат. Гострий запах і пекучий смак гірчиця набуває тільки після помелу і при подальшому її змішуванні з водою. Знаходяться в гірчиці спеціальні ферменти активізуються, вступаючи при цьому в контакт з іншими речовинами. У результаті такої взаємодії відбувається утворення ефірного масла.
У насінні гірчиці досить велику кількість білка - приблизно 30 грамів на 100 грамів вихідного продукту. У гірчичних насінні присутні такі елементи, як фосфор, залізо, цинк, калій, магній, натрій. З наявних в цьому продукті вітамінів слід зазначити високий вміст дуже цінних вітамінів групи В. У насінні рослини майже 40% корисного жирної олії.
Для лікування простудних захворювань традиційна медицина протягом багатьох років з успіхом застосовує гірчичники, гірчичні пластирі або гірчичні ножні ванни. Всім відомі компреси або припарки, приготовані на основі розтертих насіння цієї рослини, успішно полегшують м'язові, суглобові болі, ефективно допомагають при захворюваннях легенів, видаляють накопичилася слиз, тим самим послаблюючи виснажливі напади кашлю з мокротинням. Насіння гірчиці, використовувані як лікарського засобу, збуджують кровообіг, полегшуючи при цьому відхаркування. А летючі пари, що виділяються гірчицею, володіють потужними антибактеріальними властивостями.
Доведено, що регулярне вживання прянощі гірчиці в холодну або сиру погоду є прекрасним профілактичним засобом проти простудних захворювань, оскільки приплив крові до шкіри людини сприяє швидкому зігріванню. Ця чудова пряність ефективно покращує травлення, тому настійно рекомендується людям, страждаючим стійкими запорами, млявістю кишечника.
За твердженням фахівців, насіння гірчиці є надзвичайно сильним бактерицидним засобом, яке легко нейтралізують патогенну мікрофлору в шлунково-кишковому тракті. Деякі люди неодноразово відзначали, що настій, приготовлений на основі насіння даної рослини, дуже ефективний як блювотний або проносний засіб при харчових отруєннях.
Якщо погане травлення - ваш основний ворог, то вам допоможуть 6 гірчичного насіння, які необхідно ретельно розтовкти і змішати з чайною ложкою натурального бджолиного меду. Приймати лікарський засіб, приготоване таким чином, слід за чверть години перед прийомом їжі, запиваючи теплою водою.
Якщо м'язові або суглобові болі не дають спокійно існувати, то вам необхідно розтовкти насіння гірчиці, змішати їх з теплою водою, покласти в тканинний мішечок і прикласти на хворе місце. Подібні компреси, накладені на область литкових м'язів і шиї одночасно, допоможуть полегшити сильний головний біль. Час дії - 30 хвилин.
При вимотуючому мокрому кашлі необхідно половину чайної ложки розмелених гірчичного насіння змішати з чайною ложкою меду і половинкою чайної ложки топленого масла. Приймають приготоване ліки тричі на добу, запиваючи гарячим молоком або звичайної теплою водою.
Гірчиця - це загальнодоступне ефективний лікарський засіб і прекрасна приправа, збудлива апетит. Зазвичай про неї згадують, коли необхідно поставити гірчичники або приготувати улюблений соус. Гірчиця використовується при маринуванні овочів і грибів, і навіть для дезінфекції при митті посуду. Тому вона завжди обов'язково повинна бути в домашньому побуті у кожної господині. Гірчиця, зокрема, її насіння - вірний помічник завжди і скрізь!
Коментарі
Дописати коментар