Але є такі гриби, які в будь-який сезон радують нас своїм незвичайним смаком і дарують відчуття літа, і назва їм - шампіньйони. Шампіньйон - космополіт, адже він бажаний гість у будь-якій країні, від Європи до Африки, від Америки і до Азії. Багато полюбили печериці за те, що з цих грибів виходять відмінні страви, супи і гарніри. Але особливо оцінили люди на рідкість низьку калорійність печериць, яка дозволяє використовувати цей продукт при самих жорстких дієтах.
Насправді печериці - це неймовірно корисний продукт, адже в них містяться цінні білки і вуглеводи, мінеральні речовини і органічні кислоти. Крім того, ці гриби багаті вітаміном A, необхідним людині для здоров'я кісток і шкіри, а також імунної системи, вітаміном E, що допомагає підтримувати в порядку серцево-судинну систему, вітаміном D для зміцнення кісток, а також вітамінами групи B, причому самими найважливішими для організму, такими як тіамін, рибофлавін і піридоксин. Більше того, печериці багаті такими мікроелементами, як кальцій, цинк, залізо, а також фосфор, якого в цих грибах не менше, аніж в морепродуктах.
Окремо варто сказати про дієтичних властивостях печериць. Приготовлені з цих грибів крем-супи або супи-пюре, вважаються не тільки істинними делікатесами, а й дієтичною їжею. Та й як інакше, якщо калорійність печериць складає всього 28 кілокалорій в 100 грамах продукту. До того ж у них близько 90% води, що давно вже оцінили шанувальники смачної і здорової їжі, що стежать за своєю фігурою. Особливу популярність отримали печериці у шанувальників безсольової дієти, адже в них практично не міститься натрій. Більш того, ці гриби стануть прикрасою дієти діабетиків, оскільки в їх складі повністю відсутня цукор і жири.
Все це багато в чому і вплинуло на появу справжніх грибних ферм, які займаються вирощуванням печериць в спеціальних умовах. Це практично єдиний гриб, з успіхом подвергающийся культивуванню.
Печериці - це їжа для справжніх гурманів. Вони чудово поєднуються з овочами, м'ясом або випічкою, а також служать чудовою приправою. Використовуються печериці, наприклад, для бульйонів з галушками або в супі з телячої головою, в стравах з шинкою і картоплею, а також з яйцями і дичиною. Ці гриби відмінно підійдуть до страв із запеченою і відвареною рибою, раками і крабами, до страв з відвареної або смаженої дичиною, а також птицею. Їх них виходять чудові ескалопи з цибулею, рагу або котлети, але найулюбленішим блюдом справжніх гурманів стали найрізноманітніші соуси з печерицями.
Крім такого корисного властивості як низька калорійність печериць, є у цих грибів та інші не менш корисні якості. Так печериці, завдяки наявності рідкісних вітамінів B допомагають уникати мігрені і головних болів. Пантотенова кислота, що міститься в печерицях, допомагає справлятися з втомою і перевтомою. Та до того ж, постійне вживання цих чудових грибів дозволяє підтримувати шкіру у відмінному стані.
Варто пам'ятати, що зберігати куплені печериці потрібно не більше 5 днів, так як надалі в цих грибах почне утворюватися шкідлива речовина - холін. Перед зберіганням їх варто почистити ножем і обполоснути холодною водою, але не замочувати, оскільки печериці швидко накопичують вологу і втрачають свої смакові якості. Зберігати ці гриби необхідно в закритій тарі, в темному прохолодному місці.
Всі вищеописані властивості печериць говорять про те, що необхідно якомога частіше включати в свій раціон ці смачні гриби, якщо ви бажаєте харчуватися не тільки смачно, але й корисно, підтримуючи при цьому у формі свою фігуру. Намагайтеся насолоджуватися життям!
Коментарі
Дописати коментар