Кулінарне застосування родзинок найбільш широко поширене на Близькому і Середньому Сході, а також Середземномор'ї. Рецептів з родзинками дуже багато, але слід почати з класифікації родзинок.
Всього існує чотири види родзинок:
Перший , Кишмиш, або сабза, має світло-зелений колір, невеликий за розміром, не містить кісточок. Другий , Корінка (його також називають біда), має темний, майже синій відтінок, також без кісточок. Він може бути як дуже солодким, так і злегка солодкуватим. Третій вид родзинок має світло-оливковий колір, середнього розміру, містить зазвичай одну кісточку. Четвертий є найбільшим, його отримують з сорту винограду хусайне - «дамських пальчиків».
З першого і другого сортів родзинок виходять відмінні хлібобулочні та кондитерські вироби, в кексах і пасках практично завжди використовується другий тип родзинок. З третього найчастіше варять компоти і напої. Крім них він також використовується в приготуванні плову. Четвертий же сорт має більш різноманітне застосування. Без кісточок і подрібнений, він йде на приготування кондитерських виробів і пудингів, а цілісний - на квас, компоти і напої.
Рецепт паски
Розглянемо один з найпопулярніших рецептів з родзинками, а саме рецепт паски. Для нього необхідні такі інгредієнти: 500 мл молока, 6 яєць, 300 гр родзинок, 11 гр сухих дріжджів, 250-300 гр цукру, 1-1.2кг борошна, 200 г вершкового масла (можна маргарину), 1 чайну ложку ванілі. Для глазурі потрібно 2 білки, 100 гр цукру. З даної кількості інгредієнтів вийдуть 3 великих і 6 маленьких пасок.
Спочатку в молоко додати дріжджі і 500 гр борошна, все добре перемішати і поставити в тепле місце, накривши рушником. Приблизно через 30 хвилин опара повинна збільшитися в два рази. У цей час можна зайнятися відділенням білків від жовтків. Жовтки потрібно розтерти з цукром і ваніллю, а білки збити з дрібкою солі. У вийшла опару додати жовтки, розм'якшене масло і перемішати. Після цього додати білки, потрібну кількість борошна і змушують тісто до такого стану, щоб воно не липло до рук.
Знову поставити його в тепле місце хвилин на 50-60, щоб воно піднялося. Оскільки це рецепт з родзинками, то не забудьте один з головних елементів приготування, а саме замочити родзинки, почекати, поки він розм'якне і додати в тепле тісто.
Коли тісто остаточно підніметься, помістіть його у форму на одну третину, попередньо змастивши її маслом. Потім помістіть форму з тестом в розігріту до 100 градусів духовку. Нехай воно постоїть там 10 хвилин, після чого збільште температуру до 180 і випікайте до готовності.
Для приготування глазурі необхідно білки збити до утворення піни, після цього додати цукор і збивати до стійких піків. Останній акцент - змастити готовий паску глазур'ю.
Приємного апетиту і щасливого Великодня!
Рецепт з Ізюмом - «Бухарський плов»
Крім родзинок в країнах Близького Сходу дуже популярний плов. Тому наступний рецепт з родзинками буде називатися «Бухарський плов». До речі кажучи, страва буде вегетаріанським. Для приготування вам знадобляться: 1 кг рису, 250 гр масла, 2 цибулини, 600 гр червоної моркви, 1 склянка родзинок і сіль за смаком.
Спочатку розтопіть масло, додайте цибулю, порізану кружальцями, обсмажте його, поки він не стане жовтим, потім вийміть. Після нього обсмажте порізану соломкою короткою, як тільки вона змінить колір, залийте в казан гарячу воду. Доведіть до кипіння на слабкому вогні, додайте кишмиш і варіть його, поки він не розбухне. Додайте трохи солі, збільште вогонь. Коли вода закипить, покладіть рис. Додайте води так, щоб вона закривала рис. Варіть до готовності. Коли рис буде готовий, вимкніть вогонь і залиште хвилин на 25-30. Вважається, що в процесі приготування не варто перемішувати рис, це поліпшить смак кінцевого блюда.
Крім плову і паски можна приготувати сирники з рисом, кекси, компот, заварні тістечка, запіканку. Рецептів з родзинками величезна кількість, але найважливіше в готуванні - це вміння знайти гармонію смаків.
Коментарі
Дописати коментар