Корисний складу журавлини
Про корисні властивості журавлини каже її склад. Вона рясніє вітамінами групи В: В1, В2, В6, В9. А, як відомо, ці вітаміни благотворно діють на нервову систему, обмінні процеси в серцевому м'язі, зниження внутрішньоочного тиску. Є в ній і вітаміни РР, А, С. Наявність в журавлині в досить великій кількості вітаміну С - робить цю ягоду неперевершеним антиоксидантом. Журавлина містить цілий ряд мікроелементів, таких необхідних для здорового функціонування організму людини. Це і калій, кальцій і магній, залізо, натрій і фосфор, мідь і марганець. Є у складі цієї ягоди та інші не менш корисні речовини такі як: органічні кислоти, цукру, пектини, флавоноїди, дубильні речовини.
Чим корисна журавлина - топ 16
1. Лікування інфекцій сечовивідних шляхів
Як показують дослідження, журавлинний сік є справжнім природним антибіотиком, завдяки чому ефективно блокує інфекції в сечостатевій системі. Ця ягода містить проантоціанідіни, які запобігають активність патогенних мікробів і перешкоджають їх прилипання до стінок матки і сечового міхура. Всього лише склянку цього чудового соку в день дозволить назавжди забути про інфекції.
2. Боротьба з раком
Як показують численні дослідження, регулярний прийом соку журавлини дозволить запобігти раку молочної залози і інші онкологічні захворювання, наприклад, рак товстої кишки, злоякісні пухлини простати, легенів та інших органів. У цьому плані були проведені досліди на лабораторних тваринах, які вже дали позитивні результати.
3. Попередження захворювань серця
Вживання журавлини в самих різних блюдах благотворно позначається на роботі серцевого м'яза і судин. Так, речовини, якими багата ця ягода допомагають знизити рівень «поганого» холестерину в крові, перешкоджають прикріплення холестеринових бляшок до стінок судин, а значить, попереджають розвиток атеросклерозу. У результаті істотно зменшується вірогідність розвитку інсульту. Більше того, особам, у яких вже стався інсульт, журавлина допомагає швидше відновитися.
4. Допомога нирках і сечовому міхурі
У журавлині міститься багато лимонної кислоти та інших поживних речовин, завдяки чому вживання цієї ягоди допомагає попередити камені в нирках, а також інші проблеми з нирками і сечовим міхуром.
5. Попередження проблем із зубами
Вчені Паризького університету провели ряд експериментів, в результаті яких дійшли висновку про те, що журавлина і страви на її основі дивним чином допомагають зберегти здоров'я ясен і ротової порожнини, захищаючи її від таких захворювань, як пародонтит, гінгівіт, та інші.
6. Допомога в зниженні ваги
Журавлина багата рослинною клітковиною, а значить, регулярне вживання цієї ягоди дозволяє вимивати з організму всі шкідливі речовини, тобто всі шлаки і токсини. Це, в свою чергу, сприяє налагодженню процесу травлення, а значить нормалізації ваги. Огрядним людям цей продукт добре допомагає в боротьбі із зайвою вагою, не дарма ж журавлина присутній у більшості дієт.
7. Омолодження організму
Не можна не відзначити допомогу журавлини в омолодження організму і оновленні клітин, шкіри, завдяки чому людина, яка регулярно випиває склянку журавлинного соку, не страждає від появи ранніх зморшок. Своє благотворну дію ця чудова ягода надає завдяки знищенню вільних радикалів, які сприяють старінню шкіри. Антиоксиданти, що містяться в журавлині, не тільки допомагають виглядати молодо, внутрішні органи під впливом журавлинного соку менше зношуються і працюють без збоїв до глибокої старості.
8. Поліпшення психічного здоров'я
Крім іншого, поласувавши журавлиною можна значно підняти собі настрій, позбутися стресу, прогнати занепокоєння і не впасти в депресію. До того ж не можна не відзначити поліпшення когнітивних функцій при постійному вживанні журавлини. Ця лісова ягода активізує мозок і покращує пам'ять, що особливо важливо для дітей дошкільного та шкільного віку.
9. Зміцнення імунної системи
В черговий раз повертаючись до головних компонентів журавлини - антиоксидантам, необхідно відзначити, що ці надзвичайно корисні речовини, потрапляючи в організм, борються зі шкідливими токсинами, які пригнічують імунну систему. Лише тільки токсини зникають з організму, імунітет підвищується в рази, стаючи непробивним щитом на шляху хвороб.
10. Боротьба із захворюваннями шкіри
Завдяки набору вітамінів і мінералів, флавоноїдів і дубильних речовин, журавлина, а особливо сік цієї ягоди, вважається справжнім порятунком для шкіри. Причому журавлина не тільки зберігає молодість шкіри, але і попереджає ряд захворювань, таких як псоріаз, дерматоз, екзема та інші.
11. Допомога при простудно-вірусних і захворюваннях верхніх дихальних шляхів
Ягода має загальнозміцнюючу, противірусною, жарознижуючим, протизапальною властивостями. При даних захворюваннях рекомендується рясне пиття, бажано приготоване з журавлини. Журавлинний сік і морс з журавлини дуже ефективні засоби, що допомагає прискорити одужання і полегшити симптоми. Посилити дії журавлинного морсу допоможе мед. При ангіні сік журавлини, розведений водою, застосовується для полоскання горла.
12. Знижує цукор у крові
Журавлина регулює роботу підшлункової залози, завдяки цьому при діабеті 2-го типу знижується рівень цукру, при діабеті 1-го типу такого ефекту немає, але глюкоза в крові при вживанні журавлини не підвищується. Як вище згадувалося, журавлина підвищує імунітет, що для діабетиків дуже важливо, тому що багато захворювань відступають і якість життя поліпшується.
13. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту
Ягода використовується як профілактичний засіб від виразки шлунка, - вона успішно знищує бактерію Helicobacter Pylori, вбиває кишкову паличку, пригнічує збудника холери, допомагає при гастриті зі зниженою кислотністю, покращує вироблення шлункового соку, допомагає при лікуванні печінки та підшлункової залози, покращує апетит. Варто пам'ятати про протипоказання журавлини при виразковій хворобі, підвищеній кислотності, загостренні захворювань ШКТ.
14. Очищення організму
Журавлина перешкоджає всмоктуванню радіонуклідів і виводить їх з організму, очищає від шлаків і токсинів.
15. Допомагає при подагрі і ревматизмі
Завдяки протизапальним властивостям допомагає при ревматизмі і подагрі.
16. Журавлина проти хелікобактер пілорі
Вчені медики довели, що за допомогою журавлини можна позбутися такого мікроба, як хелікобактер пілорі. Саме цей паразит завдає серйозної шкоди шлунково-кишковому тракту людини. Він сприяє язвенному захворюванню шлунка та дванадцятипалої кишки. Відомо, що це захворювання вразило вже більшу частину людства. Журавлина і її похідні містять речовину, що не дозволяє мікробу «оселитися» всередині людини.
Шкода журавлини
Але якщо говорити про шкоду журавлини, то варто зазначити, що застосування журавлини на постійній основі, сприяє вимиванню солей з організму. Тому, для запобігання подібного ефекту необхідно сік журавлини, напої з неї, пити за схемою: 3 дні пити і 3 дні робити перерву. Дотримуючись такий графік, шкода журавлини зведеться до нуля.
Журавлинний сік завдає шкоди і протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю і захворюваннях печінки, тому що містяться в журавлині кислоти дратівливо впливають на слизову шлунка та дванадцятипалої кишки, що загрожує утворенням виразки. не відображено журавлина тим, хто страждає від печії.
Також відомо, що кислота, що міститься у фруктових та ягідних соках, руйнує зубну емаль і сприяє виникненню карієсу.
Але якщо говорити про шкоду журавлини, то варто зазначити, що застосування журавлини на постійній основі, сприяє вимиванню солей з організму. Тому, для запобігання подібного ефекту необхідно сік журавлини, напої з неї, пити за схемою: 3 дні пити і 3 дні робити перерву. Дотримуючись такий графік, шкода журавлини зведеться до нуля.
Корисність цих чарівних ягід важко переоцінити. А тому: хочете бути здоровими, включайте журавлину в свій раціон!
Коментарі
Дописати коментар