Лактобактреіі - група грампозитивних мікроорганізмів, що у молочно-кислому бродінні. Основне завдання молочно-кислих бактерій - перетворення вуглеводів в молочну кислоту. Лактобактреіі підвищують кислотність в кишечнику, тим самим перешкоджаючи утворенню гнильних мікробів. Багато молочно-кислі бактерії беруть участь в процесах травлення, а також пригнічують дію фенольних ферментів, що сприяють розвитку ракових клітин. Для забезпечення захисних функцій, організму необхідно безліч вітамінів і мікроелементів, а лактобактерії здатні синтезувати багато необхідні речовини (вітаміни К і B, залізо, кальцій, йод і селен), що беруть участь у процесах метаболізму. Найвідоміший представник цієї групи - ацидофільна паличка.
Дефіцит в організмі даних мікроорганізмів призводить до розвитку патогенних процесів в кишечнику, що може призвести до хронічного розладу травлення. Дисбактеріоз - порушення балансу між патогенними та корисними бактеріями. Лакто-і біфідобактерії нейтралізують дію багатьох агресивних мікроорганізмів (стафілококи, протей ( proteus ), Грибки і т.д.), токсини, що виділяються цими мікробами, отруюють організм і можуть призвести до розвитку діатезу або іншим серйозним захворювання органів травлення.
Причини появи дисбактеріозу:
- Тривале і безконтрольне застосування антибіотиків;
- Проявляється на тлі гострої кишкової інфекції;
- Неправильне харчування (порушення обміну речовин);
- Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту;
- Зловживання спиртними напоями;
- Захворювання імунної системи.
Найчастіше дисбактеріоз спостерігається у новонароджених дітей, так як зростаючий організм більш чутливий до дії патогенних мікроорганізмів.
Лікування даного захворювання переважно ґрунтується на примиренні:
- Пробіотиків - спеціально розроблені препарати і продукти харчування, які містять у своєму складі біфідо- і лактобактерії.
- Пребіотиків - це речовини вуглеводного походження, які використовуються мікрофлорою кишечника в цілях харчування. Пребиотики необхідні для здійснення молочно-кислого бродіння.
Біфідобактерії та лактобактерії у великій кількості містяться в кисломолочної продукції (кефір, йогурт, ряжанка, кисляк). Хороший ефект надають медичні пробіотичні препарати: Біфідумбактерин, біфілонг, Бифилиз, Лактобактерин, Ацилакт, Бактиспорин, Лінекс і т.д. Всі препарати необхідно приймати тільки за рецептом лікаря. Будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар