Стручкова квасоля - досить відомий, але недостатньо оцінений продукт харчування. Особливу привабливість цей вид квасолі повинен представляти для людей, щодня займаються підрахунком вживаних калорій. Ось, де справді можна розгулятися! Калорійність стручкової квасолі, безсумнівно, відрадний факт. Вона складає всього 24 кілокалорії на 100 грамів продукту. Крім того, в стручкової квасолі присутня 2 грама білка, приблизно 0, 5 грама жиру, близько 3, 5 грамів вуглеводів. Це просто чудовий продукт харчування, особливо для проведення щотижневих розвантажувальних днів.
Стручкову квасолю люди знали і вирощували давно. В даний час неможливо точно визначити початок обробітку цієї культури. Однак археологи знаходили згадка про неї в манускриптах, вік яких дорівнює майже 5000 років. Про смак, незвичайної користь, низькій калорійності стручкової квасолі знали ще в Стародавньому Єгипті, Римі, Китаї. Відомо, що в Європі квасоля стали вживати в їжу тільки в XVIII столітті. До цього вона вважалася декоративною рослиною. Використання квасолі для приготування різних страв підштовхнуло фахівців, що займаються селекцією рослин, до виведення спеціальних сортів квасолі, стручки якої були незвичайно ніжними, дивно смачними. Таку квасолю стали називати французької або стручкової квасолею.
В даний час широкою популярністю користуються зелена і жовта французька стручкова квасоля. Слід зауважити, що білка в цих сортах менше, зате вітамінів значно більше, а жовту квасоля взагалі називають масляної. Калорійність стручкової квасолі жовтого відтінку також невисока, але в неї незвичайно привабливий яскравий колір, в роті вона просто тане. Надзвичайно низька калорійність будь-якого сорту стручкової квасолі просто ніщо в порівнянні з іншими рослинними продуктами харчування. Тому людям, які бажають скинути вагу і схуднути, варто поцікавитися стручкової квасолею.
До складу цього чудового продукту харчування входять каротин, фолієва кислота, особливо цінні вітаміни групи В, вітаміни С, Е, А. Мінеральні речовини, що містяться в ній, потрібні людському організму у великих кількостях - це калій, магній, залізо, кальцій, цинк, хром. Присутній в стручкової квасолі необхідні для нормального функціонування всіх органів і систем організму клітковина, білок, вуглеводи, жири, цукру, надійно зберігають здоров'я і захищають шкіру, волосся від руйнівного впливу вільних радикалів.
Однак при всій привабливою калорійності стручкової квасолі необхідно знати, що калорійність сушеної квасолі становить вже досить істотну цифру, що досягає 300 кілокалорій на 100 грамів основного продукту, тому її ефективніше приймати в їжу в свіжому вигляді. Квасоля стручкова, яку прийнято називати спаржевої або французької, доступна практично цілий рік, взимку - свіжоморожена, влітку - свіжа.
Для людей, що бажають включати стручкову квасолю в раціон здорового харчування, потрібно мати уявлення про те, як правильно приготувати цей продукт. Квасоля стручкова зелена найчастіше використовується в запеченому або вареному вигляді. Стручки варяться 10 хвилин. Свіжу квасолю прийнято варити трохи довше, ніж заморожену. Після варіння калорійність стручкової квасолі мало зміниться, якщо приготовану страву посипати зеленню або заправити олією. У підсумку вийде прекрасне низькокалорійне самостійне блюдо або чудовий гарнір. Для поліпшення смакових якостей приготованого блюда цілком можна додати грінки, трохи маложирного м'яса або рубане куряче яйце. Також відмінним доповненням до стручкової квасолі визнані помідори, пасеровану цибулю.
Деякі шанувальники цього продукту звикли посипати стручкову квасолю кунжутом або злегка згасити її в соєвому соусі. В цьому випадку вийде чудове блюдо в східному стилі. Калорійність найдавнішого продукту харчування дасть безсумнівний простір вашим індивідуальним кулінарним фантазіям. Неодмінно спробуйте стручкову квасолю!
Коментарі
Дописати коментар