Лікування отруєння нітратами необхідно проводити негайно при перших клінічних ознаках, що підтверджують отруєння. Якщо людина з'їла отруєний продукт, з'являється сильна нудота, слабкість, різкі больові відчуття в шлунку, діарея, біль в області потилиці, потемніння в очах, можлива синюшна забарвлення губ, нігтів, обличчя, також слизових оболонок.
Потерпілому людині слід неодмінно дати випити дві склянки блідо-рожевого розчину марганцівки, підійде використання активованого вугілля з розрахунку двох столових ложок на склянку теплої води. Постарайтеся штучним шляхом викликати блювоту, шлунок необхідно очистити максимально, непогано потерпілому прийняти проносний засіб. Після проведення цих маніпуляцій, спрямованих на лікування отруєння нітратами, обов'язково викличте швидку допомогу. Можливо, такому хворому знадобиться термінова госпіталізація.
При досить серйозних випадках отруєння необхідно ввести внутрішньовенно спеціальні препарати для відновлення нормальної роботи механізму перенесення кисню кров'ю до систем і органів людини, щоб зняти гіпоксію. Надзвичайно небезпечно купувати сільськогосподарські продукти на стихійно утворених ринках. Спеціалізовані магазини контролюються санепідемстанціями та іншими санітарними службами, відбувається відбраковування шкідливих продуктів харчування.
Зберігати продукти, які можуть містити нітрати, слід неодмінно в холодильнику. Починаючи з грядки, до вступу на стіл споживачеві, кількість нітратів збільшується максимально. Різні частини рослин мають різний зміст нітратів. Тому для запобігання проведення згодом лікування отруєння нітратами слід твердо знати найбільш небезпечні частини овочів, фруктів, що містять надмірну кількість цих небезпечних речовин.
Наприклад, у білоголової капусти найбільш небезпечна за кількістю шкідливих нітратів качан, верхні листки, які деякі люди вживають в їжу з економії. У моркві найбільш небезпечна серцевина. В особливо улюблених динях та кавунах слід уникати вживати в їжу м'якоть у шкірки приблизно 3 сантиметри товщиною. Картопля і кабачок найбільшу кількість особливо небезпечних нітратів містять безпосередньо в шкірці. Найнебезпечнішою частиною буряка вважається хвостик і верхня частина овоча. Всі ці дані слід знати і враховувати, щоб потім не довелося проводити лікування отруєння нітратами.
Не слід думати, що абсолютно всі овочі, фрукти небезпечні для здоров'я людини високим вмістом нітратів. У помідорах, баклажанах, солодкому болгарському перці, часнику, горошку, кількість вмісту шкідливих нітратів незначно. Також мала кількість нітратів у свежеприготовленном соку.
Від отруєння нітратами вас позбавлять кисломолочні продукти харчування, квашена капуста, хлібний квас, солоні огірки. Використовуючи як заправки салату сметану, ви обов'язково убезпечите себе від лікування отруєння нітратами.
Особливо чутливі до наявності нітратів в овочах, фруктах люди, які страждають харчовою алергією, бронхіальною астмою, гепатитом, каменями в жовчному міхурі. Досить часто шкідливі нітрати потрапляють в організм людей з водою, саме тому необхідно ретельно кип'ятити воду з річок та озер. Нітрати потрапляють в неї з сільськогосподарських полів при стоці дощової води. Іноді нітрати є побічним явищем природного хімії, що залишилася після розпаду і розкладання тварин або відходів життєдіяльності людини.
Гігієна, серйозне ставлення до навколишньої природи, її дарів позбавлять вас від неприємностей і інфекції. Бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар