Капуста калі в історії
Варто відзначити, що в минулі часи капуста калі вважалася основною сільськогосподарською культурою в країнах з холодним кліматом. Пов'язано це було з її морозоустройчівостью. В Ірландії та Шотландії саме капуста грюнколь була головним овочем, який вирощувався в спеціальних калі-ярдів (огородиках). Витіснення цієї чудової культури з грядок відбулося лише з появою картоплі. При цьому, під час Другої Світової війни капусту калі повсюдно додавали в раціон солдатів, пам'ятаючи про її поживні властивості.
Цілющі речовини в капусті калі
Потрібно відзначити, що грюнколь є справжнім лідером серед овочів за вмістом корисних речовин, необхідних для організму людини . У цій овочевої культури міститься повноцінний білок, який легко засвоюється і має всі незамінні кислоти . Капуста калі багата кислотами Омега-3, які надійно захищені від окислення великим вмістом антиоксидантів . Грюнколь містить багато біодоступного кальцію, який засвоюється в організмі на 25% краще ніж кальцій, який надходить з коров'ячим молоком . Вчені виявили в капусті калі більше 50 флавоноїдів, які мають виняткові протизапальними властивостями . Така капуста може похвалитися наявністю активних вітамінів С і А, великим вмістом магнію, а також речовиною глюкорафанін, яке має виражену антибактеріальну та антиканцерогенну властивість . А речовина індол-3-карбинол, якого також чимало в капусті калі, відоме своїм унікальним властивістю, що дозволяє блокувати ріст ракових клітин .
Корисні властивості капусти калі
Враховуючи такий унікальний склад капусти, її дуже часто використовують вегетаріанці, для заповнення дефіциту білка і кальцію в організмі. Фахівці-дієтологи радять включати грюнколь в свій раціон як загальнозміцнюючий засіб, а також для збереження гостроти зору. Враховуючи багатство капусти калі антиоксидантами, її корисно вживати для запобігання простудних захворювань і зміцнення імунітету. Крім того, особам сидять на дієті і намагаються позбутися зайвих кілограмів, такий продукт буде вельми до речі, адже грюнколь є дієтичною і низькокалорійною їжею. Особливо корисний цей продукт для людей страждають від оксидативного стресу або хронічних запалень.
Окрім іншого, останні дослідження даного овоча показують, що його вживання дозволяє знизити рівень холестерину в організмі, а також поліпшити роботу травного тракту. Дослідження грюнколь тривають і сьогодні. Вивчаючи речовина індол-3-карбинол фахівці говорять про можливість запобігти ракові захворювання декількох типів (яєчників, товстої кишки, простати, молочної залози, сечового міхура). Крім того, вивчається користь цього продукту для людей отримали хімічні отруєння та мають проблеми із зором. Бережіть своє здоров'я!
Коментарі
Дописати коментар