Як кажуть, «З Новим роком - і щасливого похмілля! ». Дзвін святкових келихів, вибухи петард, буйство фарб і загальні веселощі на наступний ранок після рясного узливання можуть затанцювати у вас всередині, викликаючи нестерпний головний біль, нудоту, блювоту, дезорієнтацію, небажання жити, та хіба мало що ще ... Як же бути?
Похмілля - це, звичайно, жахливо. Але це не означає, що ви повинні підкоритися і відчувати себе нещасним протягом усього дня. Експерти вважають, одне потрібно використовувати все, щоб, принаймні, зняти гостроту похмілля, і тоді воно закінчиться трохи швидше. Отже ...
Пийте багато води - це має бути головним пріоритетом. Алкоголь зневоднює організм, тим самим викликаючи запаморочення та інші симптоми похмілля. Крім води, можна пити імбирний чай - він заспокоїть шлунок, а також соки, оскільки міститься в них вітамін С допомагає організму поповнити енергетичні запаси.
Тримайтеся подалі від кави - він не допоможе. Навпаки, кофеїн сприятиме подальшому зневоднення організму, що може негативно позначитися на стані шлунка, посилити нудоту, викликати блювоту. Пиво також пити не варто - воно, звичайно, на час заглушить симптоми похмілля, але при цьому головний біль триватиме на кілька годин довше.
Їжте, але не випивайте. Пам'ятайте про те, що такі продукти, як крекери і тости, підвищують рівень цукру в крові, що сприяє втоми і загальної слабкості. А, наприклад, банани заповнюють недолік калію, велика кількість якого виводиться під час сечовипускань в стані похмілля. Повністю виключіть гамбургери і чізбургери.
Останні дослідження показують, що полегшити симптоми похмілля допомагає спаржа за рахунок містяться в ній амінокислот і мінералів, що знижують токсичну дію алкоголю на клітини печінки. До того ж, це - відмінний сечогінний засіб, а при частому сечовипусканні алкоголь швидше виводиться з організму. Ще один «зелений помічник» - артишок, він зменшить здуття живота і позиви до нудоти, що виникають з похмілля. Ваш організм повинен працювати швидше. Алкоголь, потрапляючи в шлунок, моментально засвоюється. Прискорити його спалювання допоможуть мед, фруктові напої і соки.
Приймайте знеболюючі засоби, але помірно. Вони, швидше за все, полегшать головний біль, але, наприклад, аспірин може порушити вже й так роздратовану слизову живота, і парацетамол - привести до пошкодження печінки. Не перевищуйте рекомендованих доз. Краще спочатку прийміть половину дози і подивіться, як це на вас подіє.
А що ви скажете щодо завчасних заходів?
- Думайте про майбутній похмілля вже тоді, коли п'єте. Виберіть свій темп, встановіть для себе межу. Пітер Натан, професор психічного здоров'я і почесний член Університету штату Айова (Айова-Сіті), що вивчає споживання алкоголю вже 40 років, радить говорити собі: «Я збираюся випити не більше двох, максимум - трьох разів протягом цієї вечірки. Якщо я вип'ю більше, це буде помилкою, тому я не можу цього зробити ».
- Не піддавайтеся тиску з боку оточуючих, підбурюють вас випити ще трохи. Як правило, протягом години організм здатний засвоїти лише один стакан слабоалкогольного напою - наприклад, пива або коктейлю. У жінки похмілля зазвичай виникає після трьох-п'яти випивок на добу, у чоловіків - після п'яти-шести.
- Якщо ви схильні впритул наближатися до цих меж, спробуйте переключитися з міцних напоїв на коктейлі з тоніком, а паралельно з алкогольними напоями вживайте соки. І обов'язково закушуйте! Їжа уповільнює всмоктування алкоголю і дає організму можливість впоратися з ним.
- Напої вибирайте з розумом. Міцні алкогольні напої темного кольору, такі як бурбон, скотч, текіла, коньяк, містять, як правило, велика кількість так званих родинних сполук, частіше викликають похмілля. Однак явний надлишок алкоголю - все одно, світлий він або темний - може зробити ваш завтрашній день справжнім похмільним пеклом.
- І кидайте курити. Останні дослідження показують, що люди, які вживають алкоголь і одночасно курять, страждають від похмілля набагато більше, ніж некурящі.
У всьому потрібно знати міру, бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар