Розглядаючи користь і шкода цієї спеції, спочатку необхідно визначитися в якій області її використовувати: в кулінарії в якості приправи, як дезінфектор, при виробництві соусів або ж у побутовій хімії. Причому це далеко не повний список використання оцту.
Головним чином будь-якої людини хвилює користь і шкода оцту, прийнятого в якості харчової добавки. Фахівці звертають увагу, що при помірному вживанні такого продукту, шкоди організму він не принесе. Така приправа незамінна при виготовленні маринадів, особливо при маринуванні м'яса, що дозволяє пом'якшувати його структуру. Багато салати, закуски, соуси і заправки вимагають застосування оцту. Навіть листкове тісто і деякі види печива не обходяться без цієї добавки, здатної надати тесту рихлість і навіть легкість.
Однак все це справедливо для оцту, який має натуральне походження, краще яблучного та нерафінованої. Яблучний оцет вважається найбільш корисним, так як він здатний знищувати наявні в організмі гнильні бактерії, допомагає справлятися з інфекціями, а також очищає печінку від токсинів. Більше того, яблучний оцет позитивно впливає на роботу всієї травної системи: завдяки своїм властивостям посилює перистальтику кишечника, розщеплює жири, виводить холестерин з організму, зміцнює судини і імунну систему. Ці якості оцту дозволяють застосовувати його при схудненні, для чого його використовують в якості заправки салатів. Використовується такий продукт при лікуванні мігреней, артриту або астми, а знезаражувальні властивості оцту допомагають загоєнню ран і опіків.
Тим часом, вживати оцет необхідно з обережністю, так як цей продукт при високих дозуваннях небезпечний для організму. Справа в тому, що дана приправа сильно підвищує кислотність шлунка, а значить може спровокувати ряд виразкових захворювань, особливо у людей схильних до цих недуг. Не рекомендоване вживання оцту і людям із захворюваннями нирок, що сидять на дієті, а також дітворі і літнім людям. Крім того, важливо запам'ятати, що підвищена кислотна середу оцту є причиною появи карієсу на зубах.
Варто також звернути увагу на користь укусу при зміцненні волосся. Фахівці в області косметології говорять про те, що якщо використовувати цей продукт без фанатизму, приміром, обполіскувати двічі на тиждень волосся оцтом, розведеним з водою, вже через місяць можна помітити наскільки здоровою, блискучою і шовковистою виглядає шевелюра. Однак якщо перестаратися, то можна спалити не тільки волосся, але і шкіру голови, а тому перед його використанням потрібно порадитися з фахівцем.
Дізнавшись, чи шкідливий оцет, ви зможете використовувати його для користі своєму організму і захистите себе від шкоди, яка може він нанести. Будьте завжди здорові!
Коментарі
Дописати коментар