Користь вітаміну Е в період вагітності
У перекладі з грецької мови термін токоферол говорить сам за себе . Це вітамін, «сприяє виношування і дітородіння» («токос» означає народження, «феро» - носити) . Вітамін Е бере участь у дозріванні і формуванні плаценти, усуває загрозу її відшарування, забезпечує через кровотік надходження кисню і поживних речовин від матері до дитини . Достатня кількість токоферолу в організмі майбутньої мами попереджає виникнення судом в нижніх кінцівках, підтримує на належному рівні гормональний баланс, покращує стан волосся, шкіри, нігтів, а головне - запобігає на ранніх термінах загрозу самовільного викидня . Вітамін Е виступає як «будівельного матеріалу» практично для всіх органів і систем малюка . Крім того, токоферол бере участь у синтезі гормону пролактину, який відповідає за вироблення молока для грудного вигодовування (лактацію) . Для збереження плоду і нормального протікання вагітності лікарі-гінекологи рекомендують приймати вітамін Е спільно з фолієвою кислотою .
Небезпека передозування
Дозу прийому вітаміну Е повинен призначати тільки лікар. Деякі легковажні жінки починають самостійно приймати токоферол і часто перевищують його дозування. У період виношування дитини це абсолютно неприпустимо. Передозування може призвести до нудоти, блювоти, діареї, шкірних висипань, алергічних реакцій, порушення зорових функцій, непритомного стану та іншим непередбачуваних наслідків. Дитина може з'явитися на світ з різними вродженими дефектами. Крім того, надмірна кількість вітаміну Е має тенденцію накопичуватися в жировій тканині, яка відкладається в процесі виношування дитини, значно збільшуючи вагу майбутньої мами. Як правило, токоферол призначають в I триместрі, або під час планування вагітності. У II і III триместрах рекомендується прийом полівітамінних комплексів, до складу яких входить вітамін Е.
Особливості прийому токоферолу при вагітності
Незважаючи на те, що в добу організмові людини досить отримувати 20 міліграмів токоферолу, жінці на ранніх стадіях вагітності цього вітаміну потрібно набагато більше. Щодобовий доза встановлюється індивідуально для кожної жінки з урахуванням особливостей її організму, але в середньому становить 200 - 400 міліграмів. Таке значне перевищення добової норми часто викликає подив у майбутніх мам, але турбуватися з цього приводу не варто. Менша доза (100 - 200 міліграмів) вважається підтримуючої, а щоб токоферол забезпечив антиоксидантну активність, його дозування необхідно збільшити. Безпечною для вагітної жінки є добова доза не вище 1000 міліграмів. Вітамін Е в період вагітності приймають двічі на день під час вживання їжі. Тільки слід враховувати, що токоферол несумісний з прийомом залізовмісних препаратів.
Безумовно, майбутнім мамам дуже важливо включати в свій раціон харчування продукти, багаті вітаміном Е. До них відноситься їжа рослинного походження: вівсянка, бурий рис, зелені овочі, плоди шипшини, насіння соняшнику, горіхи, олія. Особливо багато цього незамінного вітаміну міститься у висівках і паростках пшениці.
Таким чином, застосування вітаміну Е при вагітності - це гарантія здоров'я майбутньої мами і надійний захист плоду, що розвивається від негативних зовнішніх впливів. Будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар