Як правило, люди з великим ентузіазмом сприймають всі нововведення. Так сталося і з тефлоном. Технологія його виробництва була розроблена більше 80-ти років тому компанією DuPont. Багато десятиліть питання, чи шкідливий тефлон, не особливо займав населення. Але останнім часом думки про користь і шкоду цього протипригарного матеріалу істотно розділилися.
Більшість стверджує, що тефлон - яскравий представник науково-технічного прогресу, на шляху якого обов'язково зустрічаються як безсумнівні удачі, так і несподівані промахи. Багато вчених вважають, що тефлон є помилкою наукових розробок і звинувачують компанію DuPont в тому, що тефлонові покриття провокують онкологічні захворювання.
В даний час в справедливості таких суджень простому обивателю розібратися складно. Люди купують новинки з великим ентузіазмом. В основному, позначається вплив агресивних рекламних компаній, адже різні види конкурентної боротьби ніхто не відміняв. Багато хто купує тефлоновий посуд за порадами близьких людей або сусідів.
Щоб точно визначити шкоду тефлону, необхідне незалежне дослідження, яке ніхто поки не проводив. Головне, відсутні задокументовані матеріали російською мовою. А в різних вільних енциклопедіях зазвичай посилаються на західні джерела інформації. Тому питання, чи шкідливий тефлон, як і раніше залишається відкритим.
Тим не менш, експерименти з тефлоновим покриттям все-таки проводилися. І виявилося, що тефлон, який має наукову назву політетрафторетилен (PTFE), при неправильному використанні викликає серйозні сумніви в його безпеці для організму людини. Несприятливі прогнози підтвердило і американське федеральне агентство з захисту навколишнього середовища, яка наклала сувору заборону на виробництво і застосування посуду з тефлоновим покриттям.
У той же час нещодавно медики почали пересаджувати, замість титанових, тонкі тефлонові імплантати. Виникає питання: якщо тефлон використовують лікарі, значить, цей матеріал все-таки нешкідливий? При цьому протягом останніх 10-ти років скандальні викриття, що стосуються тефлону, тривають. У чому ж справа?
Виявляється, проведені експерименти виявили, що при нагріванні тефлоновою поверхні до 230 ° відбувається виділення токсичних речовин, несприятливо впливають на організм людини. Найсильнішим канцерогеном є перфтороктановой кислота, яка сприяє утворенню онкологічних клітин. Звичайно, такі випаровування оком побачити неможливо, та й покриття візуально не змінюється, але токсичні речовини в організмі людини накопичуються.
Враховуючи, що виділення перфтороктановой кислоти відбувається тільки при надмірно сильному нагріванні тефлоновою поверхні, останнім часом у багатьох рецептах кулінарних страв особливо підкреслюється температура їх приготування. На цей фактор досвідчені господині завжди звертають увагу. Не допускаючи перегріву тефлоновою сковорідки, вони оберігають себе і близьких людей від виділення небезпечного канцерогену, роблячи приготування їжі безпечним.
Необхідно відзначити, що при неправильному використанні тефлонового покриття часто з'являються подряпини. Таку сковорідку слід обов'язково викинути, оскільки в ушкодженому місці токсичні речовини виділяються вже при меншій температурі. Щоб збільшити термін придатності тефлонових поверхонь, не рекомендується мити тефлонові сковорідки і каструлі абразивними миючими засобами. Найкраще рішення: протирати їх м'якими паперовими рушниками.
Взагалі, посудом з тефлоновим покриттям користуватися цілком можна. Головне, дотримуватися правил їх експлуатації: не перегрівати, що не дряпати, не мити агресивними миючими засобами, що не купувати тефлоновий посуд за викидними цінами. При дотриманні цих правил можна бути спокійним за приготування їжі, а тефлоновий посуд прослужить довго. Бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар