У XVI столітті своїми настоянками славилася знаменита «Горілчана палата», яка діяла на території Московського Кремля. Про цілющу силу горілчаних настоянок ходило безліч легенд, одна з яких вважається історичним фактом. Одного разу несподівано захворів один з фаворитів імператриці Катерини-II граф Олексій Орлов. Лікарі ніяк не могли впоратися з його хворобою, а поставив його на ноги звичайний цирульник Єрофій. Він приготував горілчану настоянку на цілющих травах, привезених їм з подорожі в Китай. Це унікальний лікувальний засіб назвали по імені виробника - «Ерофєїч».
Настоянка «Ерофєїч»
Рецептура цієї унікальної по лікувальній силі настоянки збереглася до нашого часу. Настоянка «Ерофєїч» включає до свого складу велику кількість лікарських рослин, цілих 18 найменувань. Для її приготування необхідно запасти по 100 грамів лимонного кореня і коренів калгану, по 50 грамів цикорію, ялівцевих ягід, квіток півонії і ромашки, насіння богородской трави, городньої зорі, анісу і кропу. Також буде потрібно взяти по 25 грамів олександрійського листа, шавлії і чебрецю, по 2 жмені полину, буквиці лікарської, звіробою, горця почечуйного і трави золототисячника.
Всі складові нарізають і засипають у четвертну бутель. У колишні часи так називали скляну ємність, обсяг якої дорівнював чверті відра - 3, 08 літра. В бутель заливають 3 літри горілки, щільно закупорюють і залишають настоюватися у теплому місці протягом доби. Потім настоянку проціджують і приймають по кілька крапель перед прийняттям їжі.
Настоянка з журавлини
Флора густих російських лісів, обширних лугів, непрохідних боліт воістину неповторна. Зокрема, широкою популярністю користується журавлинна настоянка на горілці. Для приготування цього смачного і цілющого напою попередньо потрібно ягоду розім'яти, як прийнято в староруських рецептах. Пропускати журавлину через сучасні електричні м'ясорубки або соковижималки не рекомендується.
Інгредієнти наступні:
- Журавлина - 1 літр;
- Горілка - 0, 5 літра;
Для сиропу:
- Цукор - 1 склянка;
- Вода - 1 стакан.
Розім'яту журавлину помістити в скляну ємність, залити горілкою, щільно закупорити і дати настоятися мінімум 10 днів. При більш тривалому терміні настоювання напій вийде ще краще, його смакова насиченість стане багатшим. Настоянку потрібно щодня струшувати. Потім її потрібно процідити через марлю і додати заздалегідь приготований цукровий сироп. При бажанні можна змінити пропорції води і цукру, але якщо дотримуватися співвідношення 1: 1, повинна вийти двадцятиградусний настоянка з 20% вмістом цукру.
Настоянки з вишні та горобини
Не менш популярні рецепти настойки на горілці з вишні або горобини. Вони готуються дуже просто. Для приготування вишневої настойки слід 500 грамів вишні залити 500 грамами горілки і додати 2 столові ложки меду. Через 5 - 7 днів вкуснейшая настоянка готова до вживання.
А перед приготуванням горобинової настоянки попередньо ягоди потрібно трохи підсушити в духовці. Потім змішати літр горілки, кілограм ягід, додавши трохи ванільного цукру. Наполягають напій 3 тижні. Цей чудовий напій прикрасить будь-який стіл.
Таким чином, настоянка на горілці - найкорисніший російський національний напій, тільки не слід їм надто захоплюватися. Будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар